Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiera absolută a verii 2018 „O mare de film“. Proiecţii pe un imens ecran gonflabil, atât în staţiuni, cât şi în mediul rural

ro

06 Jul, 2018 00:00 2872 Marime text
Vara aceasta, pentru judeţul Constanţa, inclusiv pe litoral, Dan Cojocaru, şeful secţiei de distribuţie şi exploatare a filmelor din cadrul Centrului Cultural Judeţean „Teodor Burada“, a gândit şi a demarat deja o serie de proiecte în premieră, care se datorează în mare parte acumulărilor de know-how de la Festivalul TIFF, un eveniment situat în primele 40 din lume. „Am avut şansa de a vedea cum funcţionează lucrurile în zona de cinematograf de artă, care merge mai greu, nu vinde, dar asta nu înseamnă că nu este necesar. Am cunoscut profesionişti din toată Europa, din Serbia, din Bosnia, din Ungaria, din Cehia. De altfel, cu Institutul Cultural Ceh o să colaborăm la un proiect ce se va desfăşura la Eforie Sud, în luna august. Chiar le-am propus să realizăm la Centrul «Jean Constantin» Zilele culturii cehe. La TIFF am învăţat şi care sunt regulile, şi ce trebuie aplicat de la profesionişti. Pentru că, dacă vezi că un lucru funcţionează, te întrebi oare la ei cum se poate şi atunci poţi să aplici la tine“, ne-a declarat Dan Cojocaru. Adăugând cu o umbră de amărăciune că au venit la centru tineri care s-au arătat interesaţi să facă vara aceasta activităţi, dar care au dispărut a doua zi.
 
Nu multă lume ştie că spectacolul-concert „Magic Naţional“, care a încheiat ediţia de anul acesta a Festivalului internaţional de teatru „Miturile Cetăţii“, a constituit pentru Centrul „Jean Constantin“ proba de foc a tot ceea ce înseamnă logistica acestei săli renovate de la zero: sunet şi lumini de spectacol, dar mai ales proiecţia pe ecranul imens şi care i-a impresionat pe toţi cei prezenţi. 

Proiecţiile de film, sărbătoarea de la căminul cultural 

Aşadar, Centrul Cultural Judeţean „Teodor Burada“, prin secţia de distribuţie şi exploatare a filmelor, a demarat câteva proiecte care se vor derula timp de două luni în judeţul Constanţa.
 
Săptămâna aceasta a debutat, la Negru Vodă, caravana filmelor româneşti în localităţi din mediul rural, cu peliculele „Dacii“ (1967) şi „Mircea“ (1989), în regia lui Sergiu Nicolaescu. 
 

De altfel, la Negru Vodă a fost proiectat, în urmă cu două luni, filmul „Scurt circuit“, regizat de Cătălin Saizescu, iar luni, 2 iulie, locuitorii au primit cu mare bucurie impresionantul ecran gonflabil pe care au putut viziona pelicula „Mircea“.
 
„Oraşul Negru Vodă cred că este singura localitate din ţară care mai are cinematograful primit de la fostul RADEF RomâniaFilm, din cele aproape 500 de cinematografe şi grădini de vară pe care le-a avut în administrare această regie. Evident, acum l-au transformat într-un... multifuncţional, acolo petrecându-se tot soiul de evenimente, printre care şi proiecţie de film. Cum a fost cu lungmetrajul «Scurt circuit», care a fost foarte bine primit de public, pentru că aduce în prim-plan povestea incendiului de la Maternitatea din Giuleşti, pe fondul unei poveşti de dragoste dintre doi adolescenţi deveniţi prea curând părinţi.
 
Revenind la cea de-a doua proiecţie, cu «Mircea», de la Negru Vodă, dar pe ecran gonflabil, am avut surpriza ca toţi cei care au venit la vizionare să nu plece decât la final. M-am bucurat, de asemenea, şi de atmosfera de dinaintea proiecţiei, când parcul s-a umplut de mămici şi tătici tineri. Mai mult, la final, au venit să ne mulţumească şi să ne spună că s-au simţit ca-ntr-o zi de sărbătoare. Ceea ce ne-am şi propus, pe fondul diluării importanţei cinematografului. Mai ales că acest oraş de frontieră suferă de ceea ce suferă toată România: de depopulare. Şi-atunci cei rămaşi se bucură de un eveniment ca cel provocat de noi şi care i-a readus la viaţă şi sunt convins că aceasta se va întâmpla peste tot. Impactul este fabulos şi trebuie să ne ducem către ei“.
 
Conform calendarului deja stabilit, în ziua de luni vor fi oferite filme istorice în judeţ, în localităţile Adamclisi, Chirnogeni, Istria, Mircea Vodă, Peştera, Topalu, Castelu, Vulturu, Topraisar. Fiind An Centenar şi pentru că vorbim de filme istorice, au sosit la Centrul Cultural „Teodor Burada“ solicitări şi din partea altor primării, pentru a fi oferite proiecţii în căminele culturale.

 „Vara devine un pic prea mică pentru noi“ 

Din acelaşi calendar fac parte şi serile de joi, când vor rula filme pentru toată familia în staţiuni de pe litoral: Eforie Sud, în parcul de lângă clădirea Cazinoului, şi Mangalia, în faţa Casei de cultură, în piaţetă.
 
„Acesta ar fi un alt proiect al nostru sprijinit de Consiliul Judeţean Constanţa. Se tot vorbeşte de ofertele pentru turişti, pe fondul dispariţiei grădinilor de vară. Acum ne folosim de acest ecran gonflabil, care are un efect formidabil, şi am ales două spaţii - pentru că sudul litoralului a fost văduvit de această ofertă - pentru a proiecta două comedii franţuzeşti şi două filme de Oscar (programate pentru luna august), pentru care am obţinut drepturile de difuzare“, declară Dan Cojocaru.
 
Şi pentru că ideile nasc alte idei, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, proiectul se va extinde şi către copiii din taberele de pe litoral, respectiv Eforie Nord, Eforie Sud şi 2 Mai. „Am fost şi am făcut verificări în teren şi vom oferi proiecţii cu premiera filmului românesc «Străjerii», gândit în maniera «Cireşarilor» din copilăria noastră. Am intrat în posesia listei cu seriile de copii, aşa încât fiecare serie va beneficia de o seară de film în tabără. Şi iată că vara devine un pic prea mică pentru câte solicitări am început să avem. De fapt, unul dintre scopurile noastre de bază este de a sprijini cinematografia românească, dar şi cea europeană, pentru că cea de peste ocean nu mai are nevoie de susţinere, fiind deja o industrie în care marketingul funcţionează perfect“, a adăugat Dan Cojocaru.
 
Pe lângă aceste proiecte estivale, la Centrul „Jean Constantin“ se anunţă şi o toamnă fierbinte, cu festivaluri organizate în premieră naţională, dar asupra cărora vom reveni într-un alt articol.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii