Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poeta Ana Podaru - „Încă o dată mi s-a confirmat că dobrogenii sunt oameni de ispravă“ (galerie foto)

ro

18 Mar, 2017 00:00 6115 Marime text
În apropierea Zilei Internaționale a Poeziei, celebrată anual pe 21 martie, sub auspiciile UNESCO, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ din Constanța a găzduit, vineri, 17 martie, o dublă lansare de carte, în mijlocul căreia s-au aflat versurile semnate de Ana Podaru, scriitoare din Bacău, dar stabilită în Marea Britanie, reunite în filele volumelor „Fluturi în infern“ și „13 octombrie rece - Icarii timpului“. 
 
Întâlnirea, aflată sub semnul versurilor, a fost moderată de președintele Asociației Culturale „Astra Dobrogeană“, prof. Daria Nicolae, alături de care s-au aflat autoarea, gazda manifestării, directorul BJC, dr. Corina ApostoleanuLiliana Liciu, membru al Ligii Scriitorilor Români, precum și o invitată de peste Prut, Diana Ciugureanu-Zlatan, președinte al Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova.
 
„Poezia poate să locuiască cu tine în orice țară, în orice spațiu de pe Terra. Fie că locuiește în România, fie că locuiește în Republica Moldova, fie că locuiește în Anglia, este același lucru. (..) Locul de unde vine Ana Podaru, Bacău, are o puternică amprentă asupra poeziei sale. Aproape nu poate să ignore Ana Podaru că acolo a locuit și a creat Bacovia. De aceea, poezia pe care Ana Podaru o scrie este sub semnul poeziei bacoviene prin motivele pe care le abordează, dar, în aceeași măsură, și prin maniera prin care scrie. Este o poezie impresionantă, plină de sentimentul că există suferință și că ea ne însoțește în fiecare clipă, dar și pentru că aripile grele de plumb de care vorbea Bacovia încearcă să se elibereze de acest plumb și, sufletește, să caute un alt spațiu decât cel al suferinței, este o poezie în care Ana Podaru nu poate să ignore ce se întâmplă în jurul său“, a apreciat dr. Corina Apostoleanu.
 
„Sunt foarte fericită că am venit aici. Încă o dată mi s-a confirmat că dobrogenii sunt oameni de ispravă, sunt oameni adevărați, oameni cu suflet, care iubesc poezia“, a spus Ana Podaru.
Aceasta a mărturisit că a ales să-și lanseze cărțile la Constanța deoarece iubește marea și dobrogenii: „Constanța este orașul care-mi place cel mai mult, deoarece este la mare și întotdeauna am venit și o să revin cu drag aici. Este un oraș încărcat de istorie (...) Dobrogea este specială pentru tot ceea ce are, pentru natura care o înconjoară, pentru Deltă. Întotdeauna o să vin cu drag la voi“.
 
Emoționată, Ana Podaru, a mai spus: „Ați reușit să mă faceți fericită. Nu o să uit niciodată acest eveniment fericit din viața mea, sunt mai mult decât fericită că am lansat această carte aici“.
 
Un moment poetic și coregrafic susținut de studenți ai Facultății de Arte, coordonați de decanul prof. univ. dr. Daniela Hanțiu-Vitcu, a conferit un plus de sensibilitate întâlnirii literare. Poeta Ana Podaru a mărturisit că interpretarea tinerilor studenți a impresionat-o până la lacrimi.
 
Scriitoarea a spus că a emoționat-o, în mod deosebit, poezia „13 octombrie rece“, dedicată memoriei mamei sale, care s-a născut într-o dată de 13 și s-a stins într-o zi de octombrie. „Dedic această carte (n.r. «13 octombrie rece - Icarii timpului») mamei mele, care a murit, dar care ne-a învățat pe noi, cei patru frați, trei surori și un frate, să fim buni“, a spus Ana Podaru, precizând că a doua sintagmă din titlul volumului „13 octombrie rece - Icarii timpului“ este dedicată tinerilor, care trebuie să aspire către soare chiar dacă au aripi de ceară, precum faimosul personaj mitologic.
 
Totodată, Ana Podaru a mai mărturisit că pregătește o carte pentru copii, dar și un roman.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană - „Fluturi în infern“ și „13 octombrie rece - Icarii timpului“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nicolae 26 Sep, 2017 15:49 Afurisita de poezie, Este din altă parte; Ea e zănatică și vie, Și nu se-nvață-n facultate. Dar să nu ratez momentul, Cum e poeziea e și poetul...