Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participare constănţeană reprezentativă, la Congresul Naţional al Istoricilor din România

ro

25 Aug, 2018 00:00 1884 Marime text
A doua ediţie a celei mai mari manifestări ştiinţifice din domeniul istoriei din România va avea loc la finele săptămânii viitoare – 29 august – 1 septembrie -, la Iaşi, iar participarea constănţeană va fi una numeroasă şi semnificativă ţinând cont de faptul că anul acesta dobrogenii - şi nu numai ei - vor sărbători 140 de ani de la unirea Dobrogei cu ţara.
 
Iniţiativa Academiei Române și a Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca de a organiza un congres al istoricilor români în 2016 a fost una cu amplu ecou în mediul știinţific.
Conceptul manifestării are o dublă motivaţie ştiinţifică: mai întâi, aceea de a stimula cunoaşterea trecutului; apoi, de a produce un salt calitativ prin adoptarea unor metodologii de cercetare complexe, la nivelul studiilor recente din lumea academică occidentală.
 
Cea de-a doua ediţie, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia Română și Consiliul Naţional al Istoricilor, în anul 2018, poate constitui, la rândul ei, cadrul unei dezbateri profesionale oneste, menite să producă o evaluare critică a întregii noastre producţii istoriografice.
Este cea mai importantă reuniune ştiinţifică a breslei muzei Clio din România, la care s-au alăturat istorici români din străinătate şi reputaţi specialişti interesaţi de istoria noastră.
Congresul de la Iaşi adună circa 400 de istorici sub cupola Centenarului Marii Uniri, cel mai important  eveniment din istoria noastră multimilenară, iar Constanţa va susţine importante prelegeri pe secţiuni“, declara prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
 
În cea de-a doua zi de congres, una dintre secţiuni îl va avea ca moderator pe prof.univ.dr. Valentin Ciorbea (Academia Oamenilor de Ştiinţă din România), tema dezbaterii fiind „Locul şi rolul structurilor militare şi de intelligence în realizarea României Întregite“.
O altă secţiune îl va avea ca organizator și moderator pe prof.univ.dr. Stoica Lascu (Universitatea „Ovidius” din Constanţa) şi va avea titlul „Românii balcanici (aromânii şi meglenoromânii) – parte a istoriei sud-est europene şi a istoriei românilor“.
 
În ultima zi a congresului, în Sala senatului universităţii ieşene este programată masa rotundă „140 de ani de la unirea Dobrogei cu România“, al cărei organizator și moderator este prof.univ.dr. Valentin Ciorbea.
 
Din delegaţia constănţeană va participa la Congresul de la Iaşi mai fac parte: Marian Moşneagu (Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”), conf.univ.dr. Marian Zidaru (Societatea de Ştiinţe Istorice din România – filiala Constanţa), dr. Lavinia Dumitraşcu (Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa), drd. George LASCU (Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Şcoala Doctorală de Ştiinţe Umaniste, Domeniul Istorie), dr. Constantin Cheramidoglu (Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale ale României) şi prof. dr. Paul Dominte (Liceul Teoretic „Decebal“), care va prezenta, aparte, o prelegere cu tema „Reflecţia Marii Uniri din 1918 şi a urmărilor acesteia în memorialistica lui Onisifor Ghibu“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii