Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oskar Fischinger. Google îl celebrează pe Oskar Fischinger cu un Doodle special. Cine a fost Fischinger

ro

22 Jun, 2017 03:44 4440 Marime text
Motorul de căutare Google marchează 117 de ani de la nașterea creatorului de filme și a pictorului americano-german Oskar Fischinger cu un Google Doodle special. Oskar Fischinger.

Născut pe 22 iunie 1900, Oskar Fischinger a devenit celebru pentru faptul că a creat animații muzicale abstracte cu decenii înaintea apariției graficei computerizate și a videoclipurilor muzicale.

Oskar Fischinger a creat efectele speciale pentru filmul din 1929 a lui Fritz Long - Woman In The Moon, Femeia de pe Lună, unul din primele filme science-fiction.

A făcut peste 50 de scurtmetraje și a pictat în jur de 800 de tablouri, multe aflate în muzee, galerii și colecții private din lumea întreagă.
 
În timpul Primului Război Mondial, Oskar Fischinger a fost declarat inapt de Armată, iar după război, Oskar Fischinger și familia sa s-au mutat la Frankfurt. Aici a urmat o școală de comerț, iar în cele din urmă a obținut o diplomă de inginer. În Frankfurt a intrat în lumea filmului abstract, iar inspirat de maeștrii vremii, Oskar Fischinger a început să experimenteze modelarea materialelor tridimensional.

A inventat chiar o mașinărie de tăiat ceara, s-a mutat la Munchen, pentru ca apoi să fie angajat de un antreprenor american să creeze desene animate satirice adresate publicului matur. A făcut filme abstracte, încercând diverse tehnici, incluzând folosirea proiecțiilor multiple.
 
Oskar Fischinger. De la Berlin a ajuns la Hollywood, a lucrat la Paramount, pentru un salariu inițial de 250 de dolari. A făcut mai multe filme, unele după compozițiile muzicale ale lui Franz Liszt sau Bach.
Oskar Fischinger a murit în 1967, la Los Angeles.  

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii