Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Organizat de UDTTMR Eveniment dedicat regretatului poet şi pedagog Yașar Memedemin, la Valu lui Traian (galerie foto)

ro

17 Mar, 2015 00:00 1088 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Valu lui Traian din judeţul Constanţa, o manifestare culturală în memoria poetului şi pedagogului Yaşar Memedemin.
 
În cadrul activităţii, fiica regretatului poet şi pedagog, Ulgean Ene, a vorbit despre viaţa şi activitatea tatălui său, în timp ce copiii care frecventează cursurile de limba tătară din cadrul Şcolii Comunitare a UDTTMR au recitat poezii scrise de Yașar Memedemin. Programul artistic a fost susţinut de ansamblurile Qaytarma (UDTTMR Valu lui Traian), Qarasu (UDTTMR Medgidia) şi Qaradeniz (UDTTMR Constanţa), alături de soliştii Enţer Cair, Nicu Constantin și Lutfi Ablachim. În deschiderea evenimentului, Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România a prezentat un scurt recital de cântece religioase.
 
Yașar Memedemin a fost unul dintre fondatorii UDTTMR, preşedinte al filialei Constanţa a uniunii între 1993 şi 1995, secretar general al uniunii în perioada 1995 - 1999, şef al Comisiei de Cultură, redactor-şef al revistei Karadeniz, cadru didactic, timp de 36 de ani, la şcoala generală din Valu lui Traian, 35 de ani ocupând funcţia de director al acestei instituţii de învăţământ. Între 1996 şi 2004, au apărut opt volume de poezii, toate scrise în limba tătară, sub semnătura lui Yașar Memedemin.
 
„Îl comemorăm de această dată pe poetul şi pedagogul Yașar Memedemin, unul dintre cei care au contribuit la fondarea uniunii, care au activat în cadrul organizaţiei noastre atât în funcţii de conducere, dar care au avut un rol deosebit de important şi în viaţa culturală şi educaţională a comunităţii. Regretatul Yașar Memedemin şi-a dedicat mare parte din viaţă comunităţii din Valu lui Traian, familia sa trăind şi astăzi aici. Îi cinstim memoria şi îi suntem recunoscători pentru activitatea sa şi în mod special pentru creaţiile literare pe care le-a lăsat tătarilor, contribuind la îmbogăţirea literaturii şi la consolidarea vieţii culturale a comunităţii noastre. Este de datoria noastră să le cinstim memoria tuturor celor care au susţinut, în decursul timpului, promovarea identităţii noastre, salvându-ne astfel, prin demersurile lor, de la uitare şi de la asimilare“, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii