Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Țuglea ar fi împlinit, astăzi, 44 de ani!

ro

14 Apr, 2018 00:12 4061 Marime text
 




44 de ani! Atât ar fi împlinit astăzi, 14 aprilie, Mircea Țuglea, dacă „o mare oarecum calmă, dar necruțătoare“, nu l-ar fi răpit de pe tărâmul celor vii, pe 19 august 2017, o zi teribil de tristă pentru familie, prieteni, foști elevi și studenți, colaboratori...

Poet, prozator, publicist și critic literar, Mircea Țuglea încă mai avea multe de oferit literaturii, urbei tomitane, care îi devenise o a doua casă, deși era născut la Tecuci. Doar ce terminase lucrul la romanul său „Grazia“, dându-i bunul de tipar, mai avea încă un roman în lucru și alte proiecte, printre cele mai importante aflându-se și readucerea în peisajul literar local și național, în  format tipărit, a prestigioasei reviste „Tomis“, care a fost desființată.

Însă timpul nu a mai avut răbdare, astfel încât romanul „Grazia“, publicat la editura Polirom, a fost lansat la Constanța, pe 9 decembrie, în absența personajului principal, prin grija deosebită a soției sale, Camelia Țuglea, care a găsit puterea de a fi o gazdă fermecătoare pentru cei prezenți la evenimentul editorial adăpostit de Librăria Cărturești. Cartea fusese lansată mai întâi la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus“ din București, pe 25 noiembrie 2017, după care, după evenimentul de la Constanța, a ajuns în mâinile cititorilor din Brașov, pe 6 ianuarie, pentru ca pe 25 aprilie să fie prezentată la Galați. 

Bursier Herder la Universitatea din Viena, între între anii 1996-1998, membru fondator al Cenaclului de Marţi şi redactor-şef al prestigioasei revistei „Tomis“, desfiinţată în 2010 şi reînfiinţată online, a debutat cu „Proezia“, în 1996. În acelaşi an, volumul a fost distins, la Satu Mare, cu premiul revistei „Poesis“. Și-a mai pus semnătura pe „mircea ţuglea“ (2001), „Paul Celan şi avangardismul românesc. Reactualizarea sensului“, teza sa de doctorat (2007), „Lirica lui Paul Celan şi gândirea contemporană“ (2013), „jivina, divina“ (2015), „Literarsură“ (2016).

Mircea Țuglea a fost profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ (1998-2006), iar din 2013 a predat la Universitatea din Silistra, Bulgaria, şi la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. În 2016 a beneficiat de o rezidenţă de creaţie FILIT, la Ipoteşti, sursă de inspirație pentru romanul „Grazia“.

Sursă foto: Camelia Țuglea

Citește și:

Pe 6 ianuarie. „Grazia“ lui Mircea Ţuglea ajunge şi la Braşov

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment: Visul lui Mircea Țuglea se împlinește  azi - romanul „Grazia“, lansat la Constanța

„Grazia“ lui Mircea Ţuglea, printre noutăţile lunii septembrie, la editura Polirom

„L-a răpit o mare oarecum calmă, dar necruţătoare“. Rămas-bun, Mircea Ţuglea!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii