Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Lazăr - preţul unui crez“ Colonelul (r) Ion Ciucur lansează un roman despre rezistenţa antibolşevică

ro

28 Feb, 2019 00:00 2476 Marime text
Colonelul (r) Ion Ciucur, ultimul comandant al Miliţiei Constanţa şi primul comandant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) de după Revoluţie, a scris şi publicat un roman căruia „nu poţi să îi dai drumul din mână”. Este vorba de „Lazăr - preţul unui crez”, sumbra poveste a societăţii româneşti din perioada neagră a istoriei României, aflată sub ocupaţie bolşevică.
 
Autorul, născut pe 29 februarie 1936, povesteşte cu modestie că lucrarea sa s-a vândut în precomandă, iar lansarea oficială va avea loc la Suceva, locul unde se petrece acţiunea din carte. De precizat că în lucrare se discută despre întreg teritoriul României, dar acţiunea este centrată pe judeţul Suceava.
 
„Cartea va fi lansată la Suceava, la Muzeul din Suceava, pe 27 martie. Sunt convocaţi nişte somităţi care au citit-o şi cărora le place cartea. Este un roman istoric, despre rezistenţa antisovietică şi anticomunistă din perioada aia urâtă din anii 50. Se desfăşoară pe întreg teritoriul ţării, chiar şi în Dobrogea, pe câmpie, în munţi, dar mai ales în judeţul Suceava, în legătură cu alte formaţiuni”, a punctat, pentru ZIUA de Constanţa, colonelul (r) Ion Ciucur.
 
Din prefaţa semnată de prof. univ. dr. Marian Cojoc, aflăm că aceasta este o carte ce va intriga cititorul şi îl va transpune într-o societate uitată pe „raftul de istorie“. Este o perioadă de care nu ne aducem aminte cu zâmbetul pe buze, caracterizată de lupta unor români împotriva bolşevismului. „Ceea ce ne propune, de această dată, domnul colonel (r) Ion Ciucur, un om dedicat prin „întreprinderea” de faţă unei noi „profesiuni de credinţă”, de această dată, de factură literară, reprezintă o interesantă abordare a unei fascinante preocupări tematice, mai cu seamă la începutul anilor ’90 ai secolului trecut şi „tradusă” consistent, ca atare, într-o, putem spune acum, deja bogată literatură de specialitate: tema rezistenţei antisistemice, anticomuniste, alături de reversul acesteia - opresiunea/represiunea celor implicaţi de-a lungul obsedantelor decenii în actele dovedite ca atare şi expuse, adesea amănunţit, în memorialistica perioadei post-decembriste dar, mai cu seamă, în sutele de volume elaborate de, mai ales, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, al Academiei Române”, notează în prefaţă prof. univ. dr. Marian Cojoc.
 
De remarcat şi transpunerea autorului în acea perioadă, frumos evidenţiată de profesorul universitar: „Dintr-o astfel de perspectivă, este cel puţin interesantă abordarea tematică prezentă, în condiţiile în care autorul, elev în acele vremuri ale începuturilor rezistenţei, „în sens generic”, va deveni, ulterior, cadru activ al Ministerului de Interne, un profesionist autentic, departe de imperativele politico-ideologice ale vremii. Da, domnul colonel (r) Ion Ciucur, dintr-o astfel poziţie, reuşeşte performanţa unor relatări/povestiri cu sens şi substanţă a căror menire, în ultimă instanţă, este aceea de a face cititorul nu atât să cunoască (... în profunzime) faptele, cât mai curând să înţeleagă realitatea unui timp istoric încărcat până la pleznire de reperele simptomatologice specifice unui regim totalitar de sorginte sovietică, un regim ce urma cu fidelitate un „model”, uşor nuanţat, dacă avem în vedere poziţia României în acel context geopolitic gestionat efectiv de U.R.S.S.”.
 
Colonelul spune cu mândrie că cei care au început să citească cartea nu au mai lăsat-o jos din mână, pentru a vedea cum evoluează acţiunea.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii