Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte - „Constanţa culturală – 2017“ „Prin oameni de valoare ca Olga Duţu, cultura în Constanţa rezistă!“

ro

18 Dec, 2017 00:00 3029 Marime text
Cu o prodigioasă activitate dedicată în special educaţiei, dar şi cu o mare deschidere către cultură, prof. univ. dr. Olga Duţu şi-a lansat sâmbătă, 16 decembrie, în aula Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman“, cel de-al 35-lea volum din cariera sa… scriitoricească, un volum dedicat urbei anului 2017, intitulat „Constanţa culturală - 2017“.
 
Şi pentru că ziua de sâmbătă a fost una cu totul specială, dedicată memoriei ultimului rege al României, dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, a considerat oportun să evoce unul dintre popasurile Majestăţii Sale Regele Mihai la Constanţa, în anul 1934, de Ziua Marinei: „La 15 august 1934 s-a inaugurat grupul statuar Mihai Eminescu, realizat de Oscar Han, la sugestia lui Tudor Vianu. Constănţenii au dat dovadă de un înalt spirit civic la ridicarea acestui monument, care s-a făcut prin subscripţie publică, asemenea grupului statuar Regina Carmen Sylva“.
 
Revenind la cartea Olgăi Duţu, considerată o sinteză culturală, dr. Doina Păuleanu a dorit să-i mulţumească autoarei pentru faptul că se dovedeşte un cronicar atent, care ştie să estimeze evenimentele în funcţie de însemnătatea şi calităţile lor conceptual-estetice. „Aşa cum spunea şi doamna Olga Duţu, din Dobrogea nu au pornit genii în lume, dar Dobrogea are o strălucire a ei, are o istorie a ei exemplară, la care, iată, şi domnia sa contribuie. Pentru că domnia sa este unul dintre cei mai activi, cei mai literaţi şi mai nuanţaţi vizitatori ai tuturor acţiunilor culturale pe care le organizează Constanţa. Pentru că a mai scos o carte, pentru că nu conteneşte să se dedice constant, pentru că are această anvergură culturală şi vocaţională extraordinară, îi mulţumim şi îi spunem din toată inima că o iubim şi cu această ocazie“, a mai spus dr. Păuleanu.
 
De asemenea, prof. univ. dr. Cristina Tamaş, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius“, a vorbit despre Olga Duţu: „Om al cetăţii, un model pentru mine, pentru că dincolo de activitatea profesională, a fost un sprijinitor al oamenilor de cultură, al scriitorilor. Drumurile mele cu ale dânsei s-au intersectat încă din anul 1980, când eu terminam facultatea şi dânsa era inspector şcolar general“.
 
Tot ca un corolar al zilei în care a fost programată lansarea cărţii, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan a rememorat întâlnirea cu Majestatea Sa Regele Mihai, în 1999, la Techirghiol, prilej cu care a obţinut şi un interviu. „Revenind la botezul acestei cărţi, doamna Duţu ne-a adunat aici să demonstreze că DA, cultura constănţeană trăieşte. Nici nu mai ştiu de când o cunosc, dar pot afirma cu certitudine că domnia sa poartă cu sine spiritul Constanţei, al cartierului constănţean în care oamenii erau buni vecini, erau toleranţi, erau adevăraţi , mai presus de toate, îşi iubeau oraşul. De fapt, pentru mine, Olga Duţu este modelul omului de catedră, omului modest, intelectualului erudit, este model al femeii devotate, familistei extraordinare, este modelul omului simplu, pe care ni-l dorim cu toţii ca reper. Alături de celelalte cărţi, volumul de faţă întregeşte o opera omnia în care găsim lingvistul, profesorul şi omul de cultură Olga Duţu. Cartea poate fi judecată din perspectiva jurnalismului cultural, într-o formulă mai diferită. Este, de fapt, o radiografie a culturii constănţene, dar pe baza unor repere reprezentative pentru ceea ce s-a întâmplat în 2017. Și ce curaj pe Olga Duţu să scrie despre cultura anului 2017 în chiar anul 2017! Adică să valorizeze ce este în carte pentru viitor. Şi a făcut-o cu multă selectivitate, cu multă înţelepciune, lăsându-ne să sperăm că - relocată, reinventată, retrocedată - cultura Constanţei rezistă“, a mai spus conf. univ. dr. Lăpuşan.
 
Cele opt mari capitole ale cărţii cuprind, de fapt, interviurile pe care dr. Olga Duţu le-a realizat cu o serie de personalităţi ale Constanţei, dar şi câteva note critice.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii