Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jocul cu... lumina pe stradă produce artă (galerie foto)

ro

12 Jun, 2017 00:00 3130 Marime text
Oameni și străzi, lumini și umbre, alb, negru și culoare, linii, pasaje și stări, toate învăluite în lumină, într-o frumoasă expoziție internațională de fotografie, „On SPOTLight“, găzduită de Muzeul de Artă Constanța, pe simezele sălii „Alexandru Ciucurencu“.
 
Expoziția, vernisată pe 10 iunie, are în prim-plan... strada și oameni care o traversează, mai exact folosirea creativă a luminii în fotografia de stradă, bucurându-se de participarea unor cunoscuți fotografi de stradă din România, Italia, Brazilia, Filipine, Indonezia, Israel, Germania, Croația, Franța, Elveția, Lituania și Bulgaria.
 
„Consider fotografia o artă și pe cei care expun fotografii aici, profesioniști, deoarece acest muzeu este deschis doar profesioniștilor. Foarte multă lume face pictură, foarte multă lume face fotografie, dar există anumite etape dincolo de care fotografia și pictura sunt arte cu adevărat de sine stătătoare și această expoziție dovedește acest lucru. Că ea este închinată luminii este un alt lucru firesc, pentru că, de fapt, lumina este factorul cel mai important într-o imagine artistică și-mi permit să socotesc aceste fotografii imagini artistice. (...) Fotografia se face după aceleași legi după care se face și pictura și cred că se învață la fel de greu. Se deprinde ușor, dar se învață greu“, a spus gazda manifestării, directorul Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu, accentuând ideea că expoziția are la bază principiul clarobscurului.
 
„Sunt fericită că expoziția aceasta este într-un spațiu în care arta este la ea acasă. Aș dori să-i mulțumesc doamnei Păuleanu pentru că ne găzduiește și în special domnului Bebe Pitei, cel mai important fotograf de stradă al Constanței. Eu, când mă gândesc la el, îmi aduc aminte de Geo Bogza, pe care îl parafrazez numindu-l pe Bebe Pitei omul cu o mie de fotografii (n.r. - Geo Bogza îi spunea fotografului Iosif Berman «omul cu o mie de ochi»). A format sute de fotografi aici, în Constanța (...). Expoziția aceasta a luat naștere datorită dorinței noastre de a aduce grupul On SPOT în Constanța“, a spus Magda Fulger, sufletul organizării acestei expoziții. Aceasta a mai spus că speră ca următoarea manifestare de acest gen să fie realizată cu fotografii de la Constanța.
 
Autorii „On SPOTLight“ sunt: Andrea Torrei, Adrian MituAnca Tomoroga, Anda Floriana Stăncescu, Andreea Dana Alionte, Anellise LucuBogdan Comănescu, Cosmin Gârleșteanu, Cristina Ţintă, Dalina AndreiDana Corina Popescu, Denis Malciu, Eduardo Kaminski, Eric James Morales, Erwin TurnodilhardjoFlorin Stanca, Gabi Ben Avraham, Gina Buliga, Do Hong Nhien, Loredana Bîtculescu, Marilena Ditrik, Marius Cinteză, Marius Lucian Duțu, Martin U Waltz, Mirela Momanu, Olga Karlovac, Oliver Krumes, Natasha Afanasyeva, Pierre PichotRafael King Ramos, Raluca Enache, Remis Scerbauskas, Rodrigo Melleiro, Ventsislav LalevVirginie Brosse MacczakCamelia Sopon, Elena Răceală, Emilian Avrămescu, Magda Fulger, Sergiu Gheorghian și Titus Marcel.

„Grupul On SPOT a luat ființă acum trei ani, la inițiativa unu fotograf francez, Fred Fogherty, care, în acest moment, din păcate, nu mai este printre noi, dar ne-am dorit să continuăm tradiția și să mergem înainte din dorința de a imortaliza viața, tot ce este în jurul nostru. Grupul face foarte multe ieșiri fotografice, atât în București, în orașele din România - în județul Constanța, lunile trecute am venit de trei ori - și în străinătate“, a spus Mirela Momanu, co-fondator al grupului internațional de fotografie On SPOT și co-fondator/membru în echipa de organizare a Bucharest Photo Week.
 
După cum a precizat Cristina Țintă, expoziția a fost vernisată în premieră, în 2016, la Bucharest Photo Week, festival internațional al cărui co-fondator este și care anul acesta se va desfășura în perioada 11-17 septembrie. Adeziunea la „On SPOT“ se face, în principal, prin intermediul Facebook.

Expoziția „On SPOTLight“ va rămâne pe simezele Muzeului de Artă timp de o săptămână.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii