Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ion Mincu, creatorul planurilor de interior ale Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“

ro

06 Dec, 2019 13:36 2394 Marime text
Astăzi se împlinesc 107 ani de la moartea arhitectului Ion Mincu, care a împrumutat numele său celei mai importante universități naționale de arhitectură și urbanism.
 
Promotor al arhitecturii neo-românești, Ion Mincu (n. 20 decembrie 1852, Focșani - d. 6 decembrie 1912, București) a contribuit la imaginea de astăzi a unui edificiu cu care Constanța se mândrește: Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“, situată în zona peninsulară a orașului.

Construită între anii 1883-1895, în stilul vechii arhitecturi din Țara Românească, sub conducerea arhitecților Horia Beneș și Alexandru Orăscu, Catedrala a fost inaugurată la 22 mai 1895. Până în anul 1925 a servit drept biserică parohială, iar între anii 1925 – 1950 a fost folosită ca biserică episcopală a fostei episcopii a Tomisului.

La 3 august 1941, din cauza unui bombardament sovietic, Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ a fost grav avariată, fiind afectate și parțial distruse acoperișul, zidăria, altarul, iconostasul cu icoane emailate pe suport de aramă și pictura murală. Resfințirea așezământului de cult s-a săvârșit în 1951 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Justinian și de către Prea Sfințitul episcop Chesarie Păunescu.

Între anii 1978-1981, edificiul este restaurat după planurile marelui arhitect Ion Mincu, mobilierul din stejar sculptat și catapeteasma prinzând contur la Paris, în atelierele casei André Dorea.

Multă vreme, „paternitatea“ clădirii i-a fost atribuită în mod eronat lui Ion Mincu, care și-a pus amprenta creativă asupra clădirii, dar nu la exterior, ci fiind autorul concepției mobilierului și a iconostasului.
 

 Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii