Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:43 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est.ro Decebal Făgădău - „Legea 422/2001 a devenit greu aplicabilă sau chiar inaplicabilă pentru că a intrat în conflict cu realitățile generate de alte legi“

ro

19 Nov, 2016 13:27 2409 Marime text
ISE: Cum apreciați starea actuală a patrimoniului cultural și istoric al municipiului Constanța?
 
Decebal Făgădău: Din păcate, nu este una bună. Și asta nu de ieri, de azi. Astăzi vedem rănile lăsate de un regim comunist care își propusese să demoleze o mare parte din casele burgheze cu identitate și valoare a Constanței și să le înlocuiască cu blocuri. Și asta pentru că unele dintre ele deveniseră, cu intenție, focare de mizerie în urma tolerării prezenței în aceste imobile a unor locatari cu grad scăzut de educație, dar cu poftă mare de distrugere. Celelalte intraseră în așa-zisa logică a partidului comunist de distrugere a unei arhitecturi care făcea trecutul viu, în condiții în care trecutul trebuia fie îngropat, fie rescris. Revoluția a înghețat un proces de înlocuire sistematică a tot ceea ce nu aparținea perioadei socialiste. Din păcate, acest moment de salvare, în loc să genereze un proces rapid și coerent de recuperare, de restaurare și de punere în valoare a monumentelor istorice, a generat un lung și chinuitor proces de retrocedare.

În plus, acest proces a venit pe fondul Legii 112/1995 care permite chiriașilor să cumpere imobilul în care locuiesc. Rezultatul: clădiri împestrițate din punct de vedere al regimului de proprietate, o parte vândută chiriașului, o parte retrocedată și, eventual, o altă parte rămasă în proprietatea sau administrația municipalității. Un eventual proces de restaurare este foarte dificil, cu atât mai mult în situația în care clădirea are mai mulți proprietari.
 
ISE: Cât de important este, în viziunea dumneavoastră, patrimoniul istoric și cultural pentru o comunitate?
 

Decebal Făgădău: Nicolae Iorga spunea că un popor care nu își cunoaște istoria se asemuiește unui copil care nu-și cunoaște părinții. Forțând un paralelism, starea patrimoniului istoric și cultural reprezintă o măsură a respectului pe care îl arăți predecesorilor.

Autor: Andreea Pavel

Integral pe info-sud-est.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii