Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încă un Ajun fără Virgil Coman. Azi ar fi împlinit 44 de ani!

ro

24 Dec, 2017 00:00 5616 Marime text
Ar fi fost motiv de dublă bucurie azi, de Ajun, în familia lui Virgil Coman, deoarece pe 24 decembrie regretatul șef al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale ar fi împlinit 44 de ani. 
 
Din păcate, acesta este cel de-al doilea Ajun și Crăciun fără Virgil Coman, a cărui inimă a încetat să bată pe 5 august 2016. S-a stins în mijlocul cărților, la librăria „Prăvălia cu cărți“, la un eveniment editorial, nu înainte de a-și duce la bun sfârșit misiunea pentru care se afla acolo: prezentarea cărții jurnalistului Cristian Cealera, „La marginea Imperiului - Origini“.
 
În semn de recunoaștere pentru meritele sale profesionale incontestabile, Virgil Coman a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al județului și al municipiului Constanța.
 
Mare susținător al istoriei Dobrogei, pe care a iubit-o și a promovat-o în zecile de volume pe care și-a pus semnătura în calitate de coordonator sau coautor, Virgil Coman a fost omagiat și de ZIUA de Constanța. Astfel, în cadrul mesei rotunde dedicate celor 139 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român, pe care cotidianul ZIUA de Constanța a organizat-o pe 23 noiembrie, la Prefectura Constanța, acesta a primit din partea publicației distincția „Meritul dobrogean“ și a medalia comemorativă „Remus Opreanu“.
 
Cu două luni înainte, pe 22 septembrie 2017, pasajul pietonal de la Tomis Mall s-a transformat în galeria de artă „Virgil Coman“, la inițiativa Asociației Culturale „Wild Art“, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Municipiului Constanța. Panglica inaugurală a fost tăiată de cei doi copii ai regretatului om de cultură, Teo și Maria. În aceleași clipe, era condusă pe ultimă drum bunica lor paternă, Magdalena, nerăbdătoare parcă să se întâlnească cu iubitul său fiu.
 
Coautor și coordonator de numeroase volume dedicate Dobrogei, Virgil Coman și-a dedicat ultimele luni ale scurtei sale vieți lucrării „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“. Era prima sa carte de autor. Volumul a văzut lumina tiparului la Editura Etnologică din București, chiar în ziua morții lui Virgil Coman, însă a fost lansat postum, conform dorinței autorului, la Dudeștii Noi (localitate situată la câțiva kilometri de Timișoara, unde trăiește o importantă comunitate de români balcanici și unde a fost strămutată și mama sa) și la Cluj-Napoca, în august 2016, iar pe 16 septembrie 2017 a fost lansat și la Constanța, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“. Prof. univ. dr. Tahsin Gemil a spus, în cadrul evenimentului editorial de la Constanța, că acesta nu este însă ultimul volum semnat Virgil Coman.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și: 

În ianuarie 2018. Se va decerna Premiul „Virgil Coman“, instituit de Filiala Constanța a Societății de Științe Istorice din România

#sărbătoreșteDobrogea. Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate lui Virgil Coman

Teo și Maria au tăiat panglica inaugurală a galeriei de artă ce poartă numele lui Virgil Coman, tatăl lor (galerie foto)

Inima mamei lui Virgil Coman a încetat să mai bată. Îi va fi îndeplinită ultima ei dorinţă

„Virgil Coman avea darul de a ne uni și de a crea legături“

In memoriam. Ne lipseşti tare mult, OM bun! Un an fără Virgil Coman...

UPDATE13. Panică la o lansare de carte. A murit directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Constanţa, Virgil Coman (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii