Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Nicu Constantin Cinci ani de la dispariţia unuia dintre cei mai mari actori români de comedie (galerie foto)

ro

15 Sep, 2014 00:00 2947 Marime text


Născut pe 31 iulie 1938, în Eforie Sud, îndrăgitul actor Nicu Constantin a decedat pe data de 15 septembrie 2009.

Tatăl său, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea, de unde se trag și strămoșii lui Ion Caramitru, George Vraca și Victor Eftimiu, și a ajuns în România în anul 1910. Actorul Nicu Constantin își amintea că toate casele ce existau în fostul oraș Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său. Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina și sosise în Constanța în 1913-1914, pentru a studia la Școala Greacă din localitate - considerată pe atunci cea mai bună instituție de învățământ din Balcani cu predare în limba greacă. Ecaterina și Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 și au avut şapte copii: Petre, Constanța, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu - viitorul actor și Lică. După terminarea războiului, în 1947, familia Constantin a mai înfiat un băiat din Moldova, Ștefan, ce avea apoi să devină căpitan pe unul dintre cele mai mari petroliere din lume, „Independența“, găsindu-și sfârșitul odată cu scufundarea acestuia în Bosfor. De mic, Nicu practică tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, vânzător de creveți la cornet, vânzător de ziare, sacagiu, bagajist la gară, banii astfel câștigați devenind o sursă serioasă pentru întreținerea familiei sale. Pentru Nicu Constantin, primele înclinații spre lumea artei încep să apară la vârsta de 12 ani, când avea ocazia, odată cu venirea concediilor de vară, să vadă la Eforie o serie întreagă de mari artiști: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Petre Ștefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu. Tot pe atunci învață de la sora sa, Constanța, lungi poeme, de câte 30-40 de strofe, pe care le recită fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor, făcându-se astfel imediat remarcat. Primul spectacol a fost însă ținut în Școala de Marină din Constanța, când Nicu Constantin, care făcea parte pe atunci din grupul Trio Scaramuța, a prezentat momentul satiric „Mâine vom fi pe mare“, în care îi lua peste picior pe cei din conducerea școlii. Alături de el mai apăreau atunci colegii săi Muller, Geanoglu, Mușat, Korfiadis și viitorul actor Costel Drăgănescu. Succesul fiind garantat, Nicu Constantin a oferit apoi publicului o altă compoziție a sa, „Melodia constănțeană“.


Activitatea profesională

Angajat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“ între 1960 și 2000, a susținut peste 9.000 de reprezentații. În perioada 1979 - 1982, Constantin a fost și actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian“. În 2001, Nicu Constantin a devenit cetățean de onoare al orașului Eforie Sud, fiind decorat cu Ordinul Cultural, clasa I, pentru activitatea sa artistică. În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt și lung metraj, 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate. La 7 februarie 2004, președintele României din acea perioadă, Ion Iliescu, i-a conferit artistului Nicu Constantin Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - „Arta Spectacolului“, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului“.

Sursa: wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii