Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Nicolae Motoc, poetul care a identificat „ceasul umbrei”

ro

15 Feb, 2020 00:00 5299 Marime text

În luna februarie a acestui an, scriitorul Nicolae Motoc ar fi împlinit 85 de ani. „Creator din stirpea marilor aventurieri întru frumosul artistic” (aşa cum îl caracteriza Enache Puiu, în volumul său Istoria literaturii din Dobrogea), Nicolae Motoc s-a născut la Feteşti, în 1936, dar şi-a legat destinul de oraşul de la malul mării, căci întreaga viaţă a trăit, a muncit şi a creat la Constanţa, oraşul care l-a inspirat, i-a oferit identitate şi de care s-a simţit legat până la ultima suflare.


A debutat în 1964, cu o carte de reportaje, intitulată „Orizonturi dobrogene”, iar în 1969 a avut bucuria să-şi vadă publicată prima carte de versuri, „Ceasul umbrei”. Au urmat încă cinci volume de poeme, precum şi două romane, „Golful sălbatic” şi „Dignidad”.


La „Tomis”, cea mai longevivă revistă constănţeană de cultură, a fost, pe rând, redactor, secretar general de redacţie şi redactor-şef adjunct, continuând să publice poeme şi eseuri critice în majoritatea publicaţiilor literare din ţară.


Din 1995, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, a fost cuprins în câteva antologii de versuri sau proză şi a fost distins cu mai multe prestigioase premii literare.
Cu ocazia celor 85 de ani de la naştere, în oraşul natal, la Biblioteca municipală „Ion Vlad” din Feteşti, s-a organizat ieri un eveniment omagial, la care au participat Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Judeţene Constanţa, Ovidiu Dunăreanu, directorul editurii „Ex Ponto”, precum şi soţia autorului comemorat, Stela Motoc.


Citeşte şi:

Este doliu în cultura constănţeană

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii