Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Decanul Daniela Hanţiu - „Nu este o comemorare. Este o întâlnire cu Daniel Sărăcescu“ (galerie foto)

ro

22 Jan, 2015 00:00 2336 Marime text
La un an de la moartea profesorului şi pianistului Daniel Sărăcescu, Facultatea de Arte, specializarea Pedagogie muzicală, din cadrul Universităţii „Ovidius“, a lansat cartea „Ecouri tradiţionale româneşti în muzică cultă pentru pian“, o ediţie postumă ce cuprinde studii de specialitate scrise de regretatul om de cultură. Iniţiativa le-a aparţinut prof. dr. Carmen Cristescu şi asist. dr. Adrian Roşu.
 
„Parcă a fost ieri... şi totuşi a trecut un an şi «crede-mă», eşti mai prezent ca oricând. Cred că Dumnezeu, acolo, Sus, are un corepetitor de nădejde... şi ce frumos trebuie să fie!“, a scris, în prefaţa cărţii, asist. dr. Adrian Roşu. Colega sa, prof. dr. Carmen Cristescu, continuă: „În zilele îngheţate de iarnă tristă, sufletul sângerează amar, iar mintea se întreabă, fără putinţa de a găsi răspuns, «de ce a trebuit să fie-aşa?». Încerc cu disperare să mă agăţ de câte-un gând care să mă îndepărteze de adevărul dur al plecării tale atât de timpuriu şi reuşesc mult prea arareori să îmi pot redobândi echilibru. Trăiesc păşind adesea în golul pe care l-ai lăsat în urmă, cu groaza conştiinţei ireversibilului şi cu revolta că cei buni sunt cei ce pleacă primii. Doamne, de vrei lumea dorită prin sacrificiul fiului tău, Isus, de ce iei bobul şi laşi în urmă pleava?“

 Amintiri, emoţii, regrete

 „Azi nu este o comemorare. Azi este o întâlnire cu Daniel. El este aici, lângă noi. Daniel a fost cadru didactic cu vocaţie artistică şi ştiinţifică. Prin dorinţa colegilor de la Facultatea de Artă, sala Studio se va numi «Daniel Sărăcescu». În această sală, Daniel a fost zi şi noapte. Noi am fost a doua lui familie. Oriunde întoarcem capul, îl vedem pe Daniel. E mereu aici, cu noi“, a mărturisit, cu glasul tremurând de emoţii, conf. univ. dr. Daniela Hanțiu, decanul Facultăţii de Arte. Şi conf. univ. dr. Daniela Cojocaru, directorul Departamentului Muzică, Teatru şi Arte Vizuale din cadrul Facultăţii de Arte, a ţinut să sublinieze calitatea de critic-muzicolog, pe lângă cele cunoscute de pianist şi profesor de excepţie: „Daniel era o persoană plină de umor, generoasă. A fost un nonconformist, un pianist care a surprins adevărată substanţă a muzicii“. Lect. univ. dr. Gavril Borodan şi-l aminteşte pe Daniel Sărăcescu ca pe un bun coleg, mereu vesel şi gată să ajute pe oricine: „Daniel a fost un om căruia nu aveai ce să-i reproşezi. Era un coleg desăvârşit. Vesel, bine dispus, mereu gata să te ajute.“ Compozitorul Dumitru Lupu le-a destăinuit celor prezenţi la evenimentul de lansare a cărţii că îi lipseşte Daniel Sărăcescu: „Îmi lipseşte mult. Mă gândesc că nu mai am mult şi mă voi întâlni cu Daniel pentru a face împreună partituri.“

 Avea doar 50 de ani

 În dimineaţa de 24 ianuarie 2014, s-a stins din viaţă cunoscutul profesor şi pianist Daniel Sărăcescu, la doar 50 de ani. Era profesor la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“ şi pianist la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“.
S-a născut la data de 11 octombrie 1963. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din București în 1988, iar în 2008, a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică București. Şi-a început activitatea didactică în anul 1989, ca profesor la Şcoala de Muzică din Baia Mare, în perioada 1990 - 1999, a fost profesor la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, între 1999 şi 2008, a fost lector universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius“, iar din 2008, era conferenţiar la aceeaşi instituţie de învăţământ. Printre publicaţiile semnate de profesorul Daniel Sărăcescu, se numără: „Creaţia pentru pian de inspiraţie folclorică a compozitorilor români din a doua jumătate a sec. al XIX-lea“, „Influenţa limbajului folcloric asupra creaţiei româneşti pentru pian din prima jumătate a sec. al XX-lea“ - unic autor, „Culegere de piese pentru pian“, vol. I, „Culegere de piese pentru acompaniament“, vol. I - „Arii antice“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii