Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Împătimitul scafandru Pascale Roibu și-a lansat cartea de suflet - „Vremea căutărilor. Jurnalul unui scafandru”

ro

02 Jul, 2016 00:00 5629 Marime text
Ieri, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța, Pascale Roibu, pasionat scafandru de cercetare subacvatică, și-a lansat cartea „Vremea căutărilor. Jurnalul unui scafandru”, în care a reunit frumoasele experienţe trăite la adâncime. Cartea, apărută la Editura Next Book Constanța, dezvăluie viața tânărului împătimit de scufundări.
 
Alături de Pascale Roibu, la evenimentul editorial a fost prezentă Aurelia Lăpușan, conf. univ. dr. la Universitatea „Ovidius“ din Constanța, ziaristă, prozatoare și publicistă, care a semnat și cuvântul de întâmpinare al cărții proaspăt ieșite de sub tipar. Totodată, la eveniment au participat Corina Apostoleanu, managerul Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman“ Constanţa, Sorin Ursu, precum și prieteni, colegi şi apropiați ai autorului.
 
Aurelia Lăpușan a mărturisit că l-a cunoscut pe Pascale Roibu într-o tipografie. Acesta, fiind curios să afle ce drum parcurge o carte până vede lumina zilei, și-a făcut curaj, s-a apropiat de publicistă și i-a destăinuit că are o agendă în care și-a adunat cele mai frumoase istorii despre expedițiile subacvatice. Susținerea și sfaturile prozatoarei bineînțeles că nu s-au lăsat așteptate, și iată că, peste puțin timp, s-a ajuns și la „botezul” cărții.
 
„Cartea ne provoacă, pe noi toți, să privim dincolo de limite. De asemenea, ne face să vedem celălalt univers care există dincolo de universul pe care îl cunoaștem noi, ne spune că sunt oameni străbătuți de pasiune și de forță. Cartea este mărturia a ceea ce vrea el să facă“, a precizat cea care l-a încurajat pe autor să publice „Vremea căutărilor. Jurnalul unui scafandru”.
 
Referindu-se la coperta cărții, publicista a remarcat că aceasta este foarte sugestivă. „Mi-am dat seama că fotografia este o cheie, un simbol, ne spune prin această imagine, în care el cuprinde o ancoră, că trebuie să învățăm să urcăm. Odată ce ne-am prins de capătul ancorei, trebuie să mergem până sus, până la capăt“, a afirmat Aurelia Lăpușan.
 
Sorin Ursu, apreciind activitatea și vocația tânărului, a precizat că Pascale Roibu este un om care are „libertatea gândirii și rigurozitatea militară”. În plus, a adăugat acesta, „oamenii entuziaști ca el pot să pătimească din prea multă pasiune”.
 
La rândul său, profund emoționat, autorul a recunoscut că este împătimit de scufundări și de cercetarea subacvatică. De asemenea, a destăinuit că pasiunea este cea care l-a dus la adâncimi și tot ea l-a determinat să scrie cartea de față. „Scufundările au devenit pasiunea mea de la primul contact cu apa”, a declarat autorul.
Printre altele, el a dezvăluit că visează la un muzeu subacvatic, iar cel mai potrivit loc pentru el ar fi lângă faimosul cazino.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii