Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Horia Agarici, aviatorul salvator al cărui nume îl poartă o stradă din Constanța și una din Năvodari

ro

13 Jul, 2021 10:56 3312 Marime text

  
  • Astăzi se împlinesc 39 de ani de când Horia Agarici și-a luat rămas bun de la această lume. A fost un erou distins cu medalia Virtutea Aeronautică Clasa a III-a, Coroana României cu Spade şi a fost decorat cu Crucea de Fier Clasa I.
 
Pe 6 aprilie 1911 se năștea, la Lausanne, Horia Agarici. Și-a petrecut copilăria în „târgul Ieşilor". A făcut liceul în Brașov, iar apoi a absolvit „Şcoala de Aviaţie Militară“ de la Cotroceni.

A fost un pilot de excepție al Forţelor Aeriene Române care s-a remarcat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A intrat în istorie pe 23 iunie 1941, când a primit comanda escadrilei 53 și a luptat singur împotriva a șase bombardiere sovietice a căror țintă a fost Cazinoul, una dintre clădirile emblematice al Constanței. Când Agarici a revenit la sol a fost felicitat de comandantul flotei, dar și de camarazii săi.

După război, căpitanul aviator Horia Agarici a fost trecut în rezervă. A prestat activități care nu aveau nicio legătură cu meseria și pasiunea lui, zborul. În 1955 a fost degradat și întemnițat la Aiud ca deținut politic, la fel ca alți aviatori care se distinseseră pe frontul de est ca o consecință a servitudinii față de Moscova a regimului comunist din România. A fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică și eliberat prin grațierea generală din 1964. În 1965 i-a fost redat gradul de căpitan.
Puțini știu că „salvatorul Constanței“ a fost și poet. Pe data de 13 iulie 1982 a trecut în lumea celor drepți, la Constanța. Inițial, a fost înmormântat într-o margine de cimitir, după care reînhumat în locul unde este acum Cimitirul Central din Constanța.

În semn de cinste, atât în Constanța, cât și în Năvodari există câte o stradă care îi poartă numele.

Citește și:

#citeșteDobrogea: „Cerul l-am iubit ca un fanatic” – Horia Agarici, eroul poet


In memoriam. Acum 34 de ani a zburat la ceruri Horia Agarici. Salvatorul Constanței (ascultă-i vocea)

75 de ani de la lupta aeriană a lui Horia Agarici cu avioanele rusești. I s-a spus Salvatorul Constanței


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii