Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gong final la Festivalul „Miturile Cetăţii“, ediţia a treia... „O să vă aduceţi aminte de mine când n-oi mai fi“ (galerie foto)

ro

29 Jun, 2018 00:00 2332 Marime text

Încă sub imperiul penultimei vizionări din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii“ - „Oidip“, în viziunea regizorală a lui Silviu Purcărete, ne-am permis să cităm replica de final, ca un „corolar“ a tot ceea ce a însemnat această a treia ediţie organizată de Teatrul de Stat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa.
 
În opinia multor spectatori, festivalul a crescut ca valoare a reprezentaţiilor faţă de anul trecut, piesele aduse în această ediţie oferind publicului şansa vizionării unor montări ale unor regizori foarte apreciaţi în plan naţional şi chiar internaţional, dar şi momente inedite, plăcut surprinzătoare. În opinia altor spectatori... asistăm la exacerbarea sexualităţii pe scenă, fie că vorbim de limbaj sau gestică, dar şi a grotescului (cu exemplificare spectacolul din a şaptea seară de festival - „Uimitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant“, prezentat de Teatrul „Fani Tardini“ Galaţi, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu).
 
Toţi ne-am bucurat însă pentru că ni s-a oferit şansa de a ieşi din „bucla“ spectacolelor cu care ne-am obişnuit, având astfel ocazia să vizionăm cam ce se mai joacă pe scenele teatrelor importante din ţară.
 
Din seria de 22 de evenimente, câte a cuprins agenda acestei a treia ediţii, de un real interes s-au bucurat şi manifestările conexe teatrului, precum lansările de carte ori revistă, ca să nu mai vorbim de colocviul de la Muzeul de Istorie, intitulat „100 de ani de teatru în România mare“.
 
De asemenea, spectacolele stradale oferite de trupa Famous Art au întregit o atmosferă ce s-a dorit de sărbătoare a oraşului Constanţa, de bucurie că, iată, se întâmplă să fim şi noi pe harta culturală a ţării, nu neapărat alături de un municipiu precum Sibiu (poate la ediţia de la anul o vom putea spune şi pe asta, domnule primar Decebal Făgădău! Geaba îţi pui straie de gală dacă nu te ajută... faţa).
 
Finalul de festival a fost unul memorabil, fiind programat spectacolul-concert „Magic Naţional“: pe de o parte, pentru că proiecţiile pe imensul ecran al Centrului „Jean Constantin“ au uimit spectatorii (vezi galeria foto), iar pe de altă parte, am asistat la o altfel de reprezentaţie, cu ritmuri pline de viaţă, din partea unor actori foarte îndrăgiţi ai Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale“ Bucureşti, începând chiar cu directorul Ion Caramitru şi continuând cu Medeea Marinescu, Marius ManoleAnca Sigartău, Tania Popa, Aylin Cadîr, cărora li s-au alăturat cu muzică live Emy Drăgoi, 3D Project, Jazz Hot Club Romania, Lucian Maxim. Nu trebuie uitaţi şi cei mai tineri actori din trupa Naţionalului - Emilian Mârnea, Petre Ancuţa şi Florin Clabajos, care au surprins cu cel mai scurt, dar vesel concert.
 
La revedere, ediţia a IV-a a „Miturilor Cetăţii“!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii