Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul-concurs „Dan Moisescu” găzduit de comuna constănțeană Topalu, la cea de-a XXIII-a ediție

ro

09 Sep, 2019 14:55 3734 Marime text
În perioada 02-04 octombrie 2019, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” şi în colaborare cu Consiliul Local şi Primăria Comunei Topalu, organizează a XXIII-a ediție a Festivalului-Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, ce se va desfăşura la Căminul Cultural din comuna Topalu, judeţul Constanţa.

Concursul are ca scop descoperirea, stimularea şi promovarea de noi talente interpretative din rândul tineretului, punerea în valoare a cântecului popular tradiţional autentic și prezentarea nealterată a purităţii şi frumuseţii costumului popular din diferite zone etnofolclorice ale ţării.

Devenit deja tradiție, evenimentul mult așteptat a dat startul înscrierilor!
 
Participarea la concurs se face pe bază de fişa de înscriere ce va fi trimisă pe adresa - Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” din B-dul Tomis nr. 110, tel./fax: 0241.619293. Odată cu fişa de înscriere se vor transmite şi partiturile cu acompaniamentul pieselor muzicale, pe care concurenții le vor interpreta, precum şi consimţământul/acordul privind prelucrarea datelor personale ale acestora până la data de 27 septembrie 2019.

Fiind marcă identitară ce se definește ca un simbol al identității culturale, de la cea locală sau zonală, la cea națională, un segment din istoria vestimentației ce poartă însemnul unor funcții ce se constituie într-un fapt cultural și anul acesta concursul va debuta cu parada costumului popular.

De asemenea, locuitorii comunei vor avea privilegiul de a asculta mari interpreți ai muzicii populare, dar și tinere speranțe ce vor intra în concurs. Astfel, în data de 03.10.2019, vor susține recitaluri soliștii: Didi Ionut Cojocariu - câștigătorul trofeului „Dan Moisescu” în anul 2018, Ilie Caraș, Gheorghe Roșoga, Mariana Ionescu Căpitănescu,  iar în data de 4 octombrie  publicul îi poate asculta pe Angelica Flutur, Constantin Măgureanu și Ion Ghițulescu. Pentru cei care nu pot ajunge la Topalu, organizatorii anunță că evenimentul va putea fi urmărit și din fața televizoarelor, festivalul fiind filmat de o televiziune națională.

Folclorul muzical reprezintă o componentă de bază a culturii românești, de aceea fiecare concurent va prezenta: o piesă autentică reprezentativă și o piesă autentică, culeasă sau preluată şi interpretată de concurent fără acompaniament instrumental (doină sau baladă). În contextul multicultural acestea reprezintă deziderate de afirmare și etalare a bogăției și diversității valorilor culturale populare zonale.

„Pasiunea cercetătorilor folclorici a pornit de la descoperirea cântecului popular. Balada ca termen se referă la  origine fie la cântecul de dans meridional, cu o precisă structură în versificație, fie la un tip de scurtă creație  fabulară lirico-epică, cristalizată pe motive medievale sau populare. Balada sau cântecul bătrânesc (așa cum se mai numește în popor, subliniind astfel vechimea ei), conține anumite particularități de arhitectonică și compoziție, precum și unele elemente de stil și de structură a frazei și a versului poetic, proprii și specifice acestui gen al folclorului nostru. De aceea, concurenții vor avea de evidențiat valoarea artistică a „cântecului bătrânesc”, execuția lui, constituind nu numai o realizare de înalt nivel artistic, ci și un moment de puternică trăire autentică. Pe de altă parte, doina, în lumea culturii românești, este specia cea mai cunoscută din lirica populară, încât a ajuns să constituie pentru foarte mulți un sinonim al cântecului popular însuși. Cu sensul expresiv de jale, de dor şi de puternic accent social sau ca o sfâşietoare melancolie am socotit doina aptă  de a exprima  toate sentimentele în toate gamele, mergând de la cea mai delicată înălţare ideală a sufletului omenesc până la satiră, având o tematică larg cuprinzătoare”, a declarat Directorul General al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, prof. Doina Voivozeanu .

„Având experiența edițiilor trecute, putem spune că am avut concurenți foarte talentați. Este remarcabilă măiestria cu care unii interpreți știu să utilizeze versurile declamate în momentele dramatice culminante, sau când acțiunea se precipită, aducând prin acestea o foarte sugestivă variație sonoră și de timbru. Tocmai aceste talente dorim să le promovăm și sperăm ca și anul acesta să adunăm un număr cât mai mare de participanți, iubitori de folclor, care să transmită mai departe tradiția muzical folclorică și să reprezinte totodată un stimulent pentru generațiile următoare asigurând astfel continuitatea culturii populare zonale și naționale.” A mai adăugat Silvia Țigmeanu – Director Artistic al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”  
 
Surpriza de anul acesta !
 
Dan Moisescu a fost profesor la Școala Populară de Artă din Constanța între anii (1970-1974), perioadă în care s-a ocupat cu succes și de organizarea de orchestre și ansambluri școlare și a cântat cu o orchestra proprie, într-un restaurant rezervat străinilor din Eforie.

Totodată, a fost dirijor și solist vocal al Ansamblului de cântece și dansuri „Brâulețul” din Constanța  în perioada (1963-1965). De aceea, pentru a marca cei 110 ani de la nașterea lui Dan Moisescu, solist vocal, violonist, dirijor, folclorist, compozitor, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” va lansa o biografie a celui care a fost Dan Moisescu, completată cu partiturile cântecelor pe care le-a înregistrat pe parcursul vieții, cele mai multe fiind cântece semnate de Anton Pann, rescrise din partitura bizantină în partitură lineară.

Volumul este semnat de Conf. Univ. Dr. Aurelia Lăpușan și Dr. Cristian Obrejan (dirijorul Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene”), și va fi lansat ca un preambul al festivalului. Lansarea va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Astfel Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”  va face cunoscută viața, activitatea și mai ales creația lui Dan Moisescu, dorindu-se a fi totodată o reală sursă de inspirație pentru candidații de anul acesta.

CONDIŢII DE PARTICIPARE
 
Potrivit regulamentului, pot participa la concurs artişti amatori, solişti vocali de muzică populară având vârsta între 16-25 de ani. Fiecare concurent va aborda un repertoriu şi va purta un costum specific zonei pe care o reprezintă. În vederea asigurării unei participări cu un înalt nivel de calitate şi competitivitate, toţi concurenţii vor participa la preselecţia din data de 02 octombrie 2019, condiţie  obligatorie pentru a intra în competiţie.
 
La preselecţie şi la concurs, fiecare concurent va prezenta:-  o piesă autentică, culeasă sau preluată şi interpretată de concurent fără
acompaniament instrumental (doină sau baladă) - o piesă autentică reprezentativă.
Nu sunt admişi în concurs solişti vocali profesionişti. Nu mai pot participa câștigătorii Premiului I și al Trofeului.

În urma preselecţiei, concurenţii rămaşi în concurs vor respecta întocmai precizările organizatorilor privind programul de repetiţii şi ordinea intrării în concurs care se va face, pe baza tragerii la sorţi, în 02 octombrie 2019, ora 1400, la Sala de repetiţii.

Acompaniamentul muzical, la repetiţii şi la concurs, va fi asigurat de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene”, condusă de dirijorul Cristian Obrejan.

Preselecţia va avea loc în data de 02 octombrie 2019, ora 11:00, la sediul Centrului Cultural Judeţean Constanţa "Teodor T. Burada", situat în Bd. Brătianu nr.68, participanţii având asupra lor actul de identitate şi partiturile melodiilor cântate cu acompaniament.

Cheltuielile de transport sunt suportate de concurenţi sau de instituţiile pe care le reprezintă.
Cheltuielile de cazare, masă şi transport, de la Constanţa la Topalu şi retur, pentru juriu, soliști şi concurenţi, vor fi suportate de organizatori (însoţitorii concurenţilor nu au asigurată cazarea şi masa). 

DEFĂȘURĂTOR

În ziua de 02 octombrie 2019:

ora 11:00 -  Primirea concurenţilor şi Preselecţie la Sala de Repetiţii
ora 14:00 -  Tragerea la sorţiÎn ziua de 03 octombrie 2019:
ora  14:00 - Plecarea la Topalu
ora 16:00  - Repetiţie cu orchestra
ora 18:00 -Parada Costumului, Cântecului şi Dansului Popular, în comuna Topalu
ora 19:00 - Concursul „Dan Moisescu”- Sala Căminului Cultural TopaluÎn ziua de 04 octombrie 2019:
ora  16:00  - Deplasare la Topalu
ora  19:00  - Gala Laureaţilor şi Festivitatea de Premiere  
 
PREMIILE se vor oferi pe baza clasamentului stabilit de juriu și vor consta în: 

Trofeul „Dan Moisescu”                                    1800 lei 
Premiul I                                                        1500 lei
Premiul II                                                       1000 lei
Premiul III                                                       700 lei 
Mențiuni (3)                                                     500 lei
 
Relaţii suplimentare la sediul Centrului Cultural Judeţean Constanţa “Teodor T. Burada” din B-dul Tomis nr. 110, tel./fax : 0241-619293, e-mail: scoaladearte.constanta@yahoo.com, web: www.cctb.ro.

Evenimentul va fi promovat şi difuzat prin partenerii media: Radio Constanţa, Radio Doina.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii