Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Există sănătate fără avocado, chia și goji?

ro

19 Apr, 2022 13:33 2944 Marime text

 
  • „Cei care nu sunt suficient de documentați, de informați, nu au cultură culinară sau în domeniul nutriției, apelează imediat la a copia ce fac americanii“, spune Cristian Mărgărit, în podcastul Cronicari Digitali.


Jurnalistul și istoricul gastronomic Cosmin Dragomir a căutat să afle, în discuția purtată cu nutriționistul și expertul în fitness Cristian Mărgărit, dacă există sănătate fără avocado, chia și goji, iar alimentele minune intens mediatizate în ultimii ani au puteri absolute.

Există și tipul de client cu pretenții, fițos, snob până la urmă, care dacă nu vede budincă de chia în meniu fitness, înseamnă că nutriționistul nu se pricepe. Adică trebuie să ai quinoa, budincă de chia, avocado, mango…de parcă nu poți ține dietă normal.

Trebuie să ai ceva special acolo că să fie și scump și așa, pentru aleși, nu pentru oricine: nu ții dietă simplu, că orice om. La fel e și cu antrenamentul. Antrenorii de fitness își pun clientele să stea în cap, cu un elastic legat de degetul mic, să se rotească nu știu cum. La fel, fac parte din aceeași gamă de metode prin care omul credul, neinformat, crede că astfel de metode sunt mai bune decât 5 reguli de bază.“, atrage atenția expertul invitat în podcastul Cronicari Digitali.




Sau

https://cronicaridigitali.ro/captivate-podcast/cronicaridigitali-s5-cristian-mrgrit-ce-inseamn-mancarea-bio-pentru-ranul-roman/

 

„De ce am ajuns să vorbim despre niște alimente de parcă ar fi superalimente? În principiu ele îți aduc foarte mulți nutrienți utili, deci cantități mari din acești nutrienți utili, în special vitamine, minerale, Omega 3, antioxidanți, dar cu puține calorii, pentru că ăsta e secretul. Să dai corpului ce are nevoie cu cât mai puține calorii, excesul de calorii e cel care dăunează.

 

Putem vorbi și despre excesul din anumiți amino-acizi, dar în principal dacă rezolvi treaba cu excesul de calorii, deci să nu bagi prea multă energie în corpul tău, iar corpul nu are ce face cu ea și o duce la uzură, atunci ești în regulă. S-au căutat tot felul de astfel de alimente, cu o cantitate mare de vitamine, minerale, antioxidanți sau alți nutrienți, dar cu puține calorii. Și sigur, te gândești imediat la fructele de pădure, la peștele oceanic, goji.”, explică Cristian Mărgărit cum s-a ajuns ca unele alimente să aibă parte de mai multă atenție când vine vorba de diete și fitness.





 


La fel ca în orice domeniu și când vine vorba de alimentația corectă, Cristian Mărgărit atrage atenția că este nevoie de moderație.

”Dacă ai scoate zahărul, făina și uleiul din alimentația ta, ai rezolva 80% din problema. Toate trei sunt vegetale, sunt de post și le găsești într-o infinitate de combinații, uleiul în cartofii prăjiți, pâine produsă de patiserie, dulciuri care sunt de post, vegane și îți fac rău. Și eu mai pun o linguriță de zahăr brun sau de cocoș în preparare, alții pun în cafea. Nu e acea linguriță de zahăr cauza problemelor umanității!  Problema este excesul, care se adună din mai multe alimente”, subliniază specialistul în dialogul purtat cu Cosmin Dragomir în podcastul Cronicari Digitali.


 În primul episod din sezonul 5 al podcastului culinar Amintiri Gustoase, parte din Cronicari Digitali, Cristian Mărgărit,  face o analiză o obiceiurilor nesănătoase și demontează mai multe mituri din jurul dietelor și alimentelor ”minune”. 

În fiecare vineri dimineața, Cosmin Dragomir propune o călătorie în timp și spațiu, în căutarea gustului perfect, alături de pasionați de food și profesioniști. Podcastul Cronicari Digitali se poate ascultat atât pe cronicaridigitali.ro cât și pe toate platformele de streaming.
 
🎙Interviul integral cu Cristian Margarit poate fi ascultat aici:
🍏iTunes: https://apple.co/3M18MJm
🎵Spotify: https://spoti.fi/38Gvwjx
🌐https://cronicaridigitali.ro/podcast/
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii