Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment de excepţie la Valu lui Traian Carte - omagiu la împlinirea vârstei de 70 de ani - „Ghiorghe Papuc LXX. Om al cetăţii“

ro

11 Jun, 2016 00:00 5115 Marime text
Centrul pentru tineret Valea Seacă din comună constănţeană Valu lui Traian a fost, vineri, gazda evenimentului de lansare al cărţii „Ghiorghe Papuc, om al cetăţii”, semnată de dr. Mariana Păvăloiu. Cartea a apărut la Editura Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” cu ocazia pensionării arheologului Gheorghe Papuc, cel de al cărui nume se leagă ani importanţi ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa. Cu ocazia împlinirii vârstei de 70, un grup de prieteni apropiaţi în frunte cu primarul Florin Mitroi, au decis că cel mai frumos dar pe care îl pot face unui am care a contribuit masiv la dezvoltarea comunităţii din Valu lui Traian este această lucrare de excepţie. „Este sărbătoritul nostru, domnul doctor în arheologie Ghiorghe Papuc, un navigator iscusit, care se confruntă cu valurile de pământ ori de piatră, cu ademenitoarele capcane ale istoriei vechi de peste două milenii şi chiar cu stihiile vremii şi ale vremurilor, campaniile de săpături începând adeseori de când se desprimăvărează şi până toamna târziu, când dă bruma şi uneori îngheţul “, au fost cuvintele adresate de coordonatoare volumului, prof. Mariana Păvăloiu. 

Născut în aprilie 1946, Gheorghe Papuc a fost de mic un elev sclipitor. A intrat astfel la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, unde a avut profesori de excepţie, precum Adrian Bavaru. În 1964, deşi iniţial ar fi vrut să studieze Dreptul, a dat admitere la Facultatea de Istorie din Bucureşti, unde a intrat al optulea. Apoi, chiar la 1 septembrie 1969 a fost repartizat la Muzeul de istorie Naţională şi Arheologie, unde, peste ani, avea să devină şi director. În iunie 1990 a devenit director adjunct, în anul 2000 a devenit doctor în arheologie. Până în 2004 a fost director al MINA, după care, din cauza unor împrejurări politice nefericite, a fost numit şef al Secţiei muzee în teritoriu, unde a rămas până în 2010. Din 2008 a intrat însă şi în administraţia publică, fiind de atunci şi până în ziua de astăzi, ba chiar până peste 4 ani, la terminarea mandatului, consilier local al comunei Valu lui Traian.



La evenimentul de ieri i-au fost alături prieteni dragi, foşti colegi apropiaţi dar şi mulţi dintre profesorii de elită ai zilelor noastre. Nu au lipsit colegii din administraţia publică. Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, a ţinut să îi mulţumească încă o dată lui Gheorghe Papuc, „nea Gică “pentru tot sprijinul acordat în atribuirea numelor de străzi din localitatea în care trăiesc. „Domnul Papuc a contribuit activ la conservarea vestigiilor istorice.Pe lângă activitatea profesională fructuoasă s-a implicat şi în viaţa socială a localităţii natale, fiindu-ne mereu alături “, au fost cuvintele primarului Florin Mitroi la adresa colegului şi prietenului său, Gheorghe Papuc. La rândul său, profesorul Gheorghe Papuc i-a mulţumit lui Mitroi pentru că s-a străduit să găsească resursele necesare pentru editarea acestui volum.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • D.Pavalache 25 Aug, 2016 19:15 Nea Gică să fii sănătos si să-ti mănânci pensia cât mai multi ani !