Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment editorial la Centrul Militar Zonal Carmen Zamfirescu lansează cartea „Omul destinului. Colonelul Ioan V. Maliciuc la întâlnire cu istoria“

ro

16 Dec, 2014 19:41 4016 Marime text
Centrul Militar Zonal Constanța găzduiește pe data de 19 decembrie, ora 17.00, o lansare de carte. Este vorba despre volumul „Omul destinului, Colonelul Ioan V. Maliciuc la întâlnire cu istoria“, senmat de Carmen Zamfirescu.

„Cartea s-a născut din dorința de a scoate în evidență trăsăturile deosebite ale oamenilor Constanței, un oraș vechi de mai bine de două mii de ani, martor al marilor civilizații greacă și romană, prin intermediul exemplului de viață al domnului colonel (retr.) drd. Ioan V. Maliciuc, un român din Basarabia, pe care soarta l-a purtat prin toată țara: de la Iași, la Giurgiu și Roșiorii de Vede, de acolo la București, Sibiu, apoi în Dobrogea unde și-a desfășurat activitatea timp de aproape patru decenii ca ofițer al Armatei Române.

Având de luptat cu un sistem politic nedrept, deși în teorie se proclama ca luptând pentru oameni, colonelul Maliciuc a fost tot timpul la datorie. A fost contemporan cu trei revoluții: Ungaria (1956), Cehoslovacia (1968) pe care le-a trăit indirect, fiind militar român, aflat în stare de alarmă și cu cea din România, din 1989, pe care a trăit-o și în care soarta, ca o reparație a nedreptăților suferite din partea regimului comunist, i-a acordat un rol esențial, timp de șapte luni ocupând funcții de conducere în noile structuri locale post-decembriste.

Am admirat ambiția și tenacitatea domnului colonel Maliciuc de a nu se da bătut. În anii de după trecerea în rezervă, domnia sa și-a îndeplinit visul de a urma Academia Militară, drept refuzat de regimul comunist, de a scrie mai multe cărți, articole și chiar de a obține un doctorat. A dorit ca semenii săi să știe ce s-a întâmplat atunci, a adunat dovezi, a luptat pentru ca orașul său să devină oraș martir. 

A decis să ne împărtășească din experiența domniei sale de ofițer, scriind mai multe lucrări despre comunicare, management organizațional și leadership. Îi mulțumesc pentru că și-a dat acordul pentru realizarea acestei cărți. Domnul colonel Ioan V. Maliciuc  este pentru noi toți un exemplu că în viață niciodată nu e prea târziu să-ți îndeplinești un vis“, a declarat autoarea Carmen Zamfirescu.

Prefața cărții este scrisă de lect.univ.dr. Florian Olteanu, de la Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept și Științe Sociale, Departamentul de Istorie și Relații Internaționale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii