Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:54 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cartea regretatului istoric Virgil Coman „Meglenoromânii - Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea“, lansată la Constanța și în orașul său natal

ro

05 Dec, 2019 00:00 5187 Marime text

Un eveniment editorial pe care îl datorăm prof. dr. Robert Stănciugel ni-l va readuce în atenţie pe reputatul istoric şi avid cercetător Virgil Coman, fost şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, stins prematur din viaţă la doar 42 de ani în vara anului 2016.
 
Ne amintim cu infinit regret cum, pe 5 august, acum trei ani, Virgil Coman se afla la o lansare de carte, ţinând un discurs, când inima sa a cedat fără avertisment şi ireversibil. Ceea ce trebuia să fie un eveniment festiv s-a transformat rapid în tragedie.
 
Îndurerată, Constanţa l-a păstrat pe istoricul Virgil Coman în inima sa, iar la data de 31 august 2016, acesta a fost distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al Constanţei.

Din aceeaşi nemărginită preţuire, la prima ediţie a evenimentului Ziua Dobrogei organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa în anul 2017, familia Coman a primit post-mortem distincţia Meritul Dobrogean şi medalia „Remus Opreanu” pentru cel care a fost Virgil Coman, prietenul jurnaliştilor pasionaţi de istorie şi nu numai.
 
Dacă ar fi trăit, anul acesta directorul Arhivelor Constanţa şi-ar fi serbat cea de-a 46-a aniversare.
 
Totuşi numele său va fi rostit din nou miercuri, 11 decembrie, la ora 12, când la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa - Sala Adrian Rădulescu, va avea loc lansarea volumului „Meglenoromânii - Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea”, o lucrare specială a regretatului istoric constănţean Virgil Coman.
Volumul va fi prezentat de prof. dr. Robert Stănciugel, coordonatorul apariţiei editoriale. Moderatorul evenimentului va fi cercetător ştiinţific III dr. Lavinia Dumitraşcu.
 
A doua zi, pe 12 decembrie, la Casa de cultură „I.N. Roman” din Medgidia, Primăria va organiza o nouă lansare a aceluiaşi volum al regretatului Virgil Coman, în fapt teza sa de doctorat susţinută la Iaşi, în anul 2005, eveniment la care vor vorbi despre carte și autor prof. dr. Robert Stanciugel și prof. Adrian Ilie. 
 
Citeşte şi:
 
Virgil Coman, un istoric dobrogean plecat prea devreme dintre noi

Astăzi ar fi fost ziua de naştere a fostului şef al Arhivelor Naţionale din Constanţa

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Virgil Coman, un om cu o dăruire nemărginită (galerie foto)

Imagini de la eveniment Cristian Cealera a lansat „Poveştile Mării Negre“, dedicate memoriei lui Virgil Coman (galerie foto)

În ianuarie 2018 Se va decerna Premiul „Virgil Coman“, instituit de Filiala Constanţa a Societăţii de Știinţe Istorice din România

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii