Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Donație importantă la finalul spectacolului „Oscar și Tanti Roz”... „Viața e pe zile!”

ro

13 Mar, 2020 00:00 4672 Marime text

La începutul acestei săptămâni, peste 700 de constănțeni au avut curajul de a lua loc în fotoliile Centrului multifuncțional pentru tineret „Jean Constantin”, pe a cărui scenă a făcut „popas” spectacolul „Oscar și Tanti Roz”, aflat într-un turneu național ce a debutat pe 24 februarie la Craiova. O piesă zguduitoare, o piesă ce a răvășit mulți dintre spectatorii de la malul mării care au empatizat cu micul Oscar (magistral interpretat de Marius Manole), internat de prea mult timp în spital pentru a trata nenorocitul cancer care, în cele din urmă, îl va răpune. Despre Oana Pellea și rolul asistentei Tanti Roz - o rază de speranță într-o culoare ce se vrea aducătoare de speranță - nu se poate povesti, deoarece în cuvinte e prea puțin pentru a descrie stările prin care trece și ne transportă, implicit. La fel de impresionante sunt și rolurile celorlalte două actrițe - Antoaneta Cojocaru (Peggy Blue) și Cristina Casian (Bacon).
 

Tulburătoarele mărturii ale regizoarei

 
Textul îi aparține lui Eric Emmanuel Schmitt, iar dramatizarea și regia delicatei Chris Simion Mercurian, care la finele lunii ianuarie mărturisea: „În 2008 am citit pentru prima dată textul. În 2009 am dramatizat nuvela și în 2010 ne-am apucat de repetiții. Până la acest pas am vizitat săptămânal timp de 6 luni de zile secția de oncologie pediatrică de la Fundeni. Acolo l-am întâlnit pe Oscar sau Cristian (11 ani). El m-a determinat să spun această poveste. Până atunci nu întâlnisem pe nimeni (nici adult, nici copil) bolnav de cancer. Când l-am întrebat cum poate să zâmbească întruna când ne vedem, indiferent că are sau n-are dureri, mi-a răspuns: «Cu ce mă ajută dacă sunt trist? Dacă zâmbesc, mă ajută. Și pe mine... și pe tine».
 
«Oscar și Tanti Roz» nu este despre boală. Este despre viață. Ca să înveți să mori, trebuie mai întâi să înveți să trăiești. Mulțumesc echipei care a făcut posibil ca această poveste să existe pe scenă, să vindece și să dea curaj multor suflete. P.S. «Viața e pe zile!»”.
 
Pentru ca, o lună mai târziu, aceeași Chris Simion să revină cu un alt fel de anunț despre debutul turneului național: „A trebuit să trec printr-un diagnostic cronic SĂ ÎNȚELEG că pacea mea e mai importantă decât dreptatea mea. Când am făcut «Oscar și tanti Roz», acum 10 ani, vedeam viața ca pe un câmp de luptă. Acum... e tot un câmp... dar cu maci. Fiecare suflet, un fir. Și m-am lămurit, nu mai am îndoieli. Oricât de mulți demoni avem, partea sfântă din noi... e mai puternică și mai cu umor. Nu e nevoie de o boală ca asta ca să te oprești din erori. O poți face mai simplu. Schimbă perspectiva și verifică dacă chiar ești ceea ce crezi/zici că ești. După care... se începe cu iertarea. Replica mea favorită din spectacol... «viața e pe zile»... a devenit realitatea mea. Și noi alegem dacă sunt senine sau încrâncenate, nimeni din afară. Scenografia: Adina Mastalier. Light design: Ducu Darie. Text: Eric Emmanuel Schmitt. Dramatizarea și regia: eu.
 
Un spectacol produs de Teatrul «L.S. Bulandra» în coproducție cu Fundația Daya. Mulțumesc Catinca Maria Nistor pentru că, în calitatea ta de manager al teatrului, ai agreat să pornim această călătorie și ai făcut tot posibilul ca acest turneu să se întâmple. Doamne-ajută!”.
 
Din păcate, spectacolul de la Constanța a fost și ultimul dinaintea sistării oricăror evenimente culturale ce ar fi adus laolaltă mai mult de 100 de spectatori.
 

Oana Pellea mulțumește constănțenilor

 
La finalul spectacolului de luni, 9 martie, actrița Oana Pellea a făcut un anunț legat de strângerea de fonduri pentru sprijinirea secției de pediatrie oncologică a Spitalului Județean Constanța. Ieri, îndrăgita actriță a postat următorul anunț:
 
„În cadrul campaniei lansate de mine... pentru mine :) România - Urnește-te! Am inițiat, împreună cu colegii mei, o strângere de fonduri pentru achiziționarea medicamentelor oncologice necesare secțiilor de pediatrie oncologică. Strângerea de fonduri se face după reprezentarea spectacolului «Oscar și Tanti Roz» în regia Chris Simion-Mercurian în orașele din țară. Pe 9 martie, «Oscar și Tanti Roz» a ajuns la Constanța, iar în urne s-au strâns peste 13.000 lei.
 
Constanța a depășit Craiova la strângerea fondurilor pentru achiziționarea de medicamente necesare secției de oncologie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța! Craiova - 10.600 RON. Mulțumim! Constanța - 13.000 RON. Mulțumim!
Mulțumesc, Dăruiește Viață!
Mulțumim, Dăruiește Viață!
Mulțumim spectatorilor din Constanța!
Mulțumiri speciale voluntarelor:
Tatiana Laura Florea
Nadina Laura Frincu
Elena Cheramidoglu
Mulțumesc, Marius Manole, Antoaneta Cojocaru și Cristina Casian !
Mulțumesc Teatrului Bulandra și Catincăi Maria Nistor!
Mulțumesc, Spectacol TM!”
 
Citește și:
 
Actrița Oana Pellea împlinește astăzi 58 de ani

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii