Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doina Păuleanu, de veghe la patrimoniul cultural tomitan

ro

29 Mar, 2020 13:30 5405 Marime text
Astăzi o sărbătorim pe Doina Păuleanu, profesionist de excepție, erudit critic și istoric de artă, care, de peste trei decenii, se ocupă cu pasiune și implicare de Muzeul de Artă din Constanța.
 
Născută pe 29 martie 1948, la Brașov, Doina Păuleanu a părăsit muntele, pentru a-și face din Constanța orașul său de suflet, căruia i-a dedicat aproape întreaga viață, curioasă să îi cunoască istoria, geografia, religia sau arhitectura, să-i descopere trecutul bogat, să-i pună în valoare importanța și frumusețea patrimoniului artistic.
 
A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971, și a publicat, de-a lungul timpului, mai multe lucrări de istoria artei sau antropologie urbană, fiecare dintre cărțile sale dovedind o impresionantă muncă de documentare și de aducere la lumină a unor informații definitorii despre cultura și spiritualitatea Dobrogei moderne. „Singularitate şi reconstrucţie imaginară. Pictori români la Balcic”, „Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel Constanţa”, „Constanţa 1878 - 1928. Spectacolul modernităţii târzii”, „Constanţa. Aventura unui proiect european”, „Moscheea regală Carol I Constanţa” „Cazinoul din Constanţa”, „Regalitatea și marea”, „Bimilenar Publius Ovidius Naso. Drumul exilului”, „Peninsula misterioasă, incursiune în istoriile Constanței“ – sunt doar câteva titluri semnate de Doina Păuleanu, care și-a însușit misiunea de onoare de a readuce în conștiința publică repere importante ale devenirii culturale tomitane. 

Distinsă cu importante premii de-a lungul carierei, recunoscută ca o autoritate în materie, opiniile sale sunt citate în nenumărate lucrări de istoria artei, având valoarea unei voci de profesionist imbatabil, care, dincolo de har și pasiune, ascunde ore lungi de acribie și riguroasă documentare.

Pentru aportul său la viața culturală a acestui spațiu, Doina Păuleanu a fost distinsă, în 2019, cu titlul de cetățean de onoare al județului Constanța, recunoaștere pe care a primit-o cu emoție și modestie, virtute caracteristică doar oamenilor de reală valoare.
 
Citește și:
Exercițiu de admirație. La mulți ani, Doina Păuleanu!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii