Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Constanţa va deveni catedrala democratismului român”

ro

12 Jun, 2021 00:00 3059 Marime text
  •  
  •  
  • Sosirea lui Take Ionescu la Constanța, cu ocazia inaugurării Clubului conservator-democrat 

Take Ionescu, vizionarul și patriotul politician român al începutului de secol XX, se desprindea, în 1908, din Partidul Conservator și înființa Partidul Conservator-Democrat, la care urmau să adere reputați intelectuali ai vremii, precum Barbu Ștefănescu Delavancea sau I.L.Caragiale.

El a susținut marea reformă democratică și votul universal, a organizat învățământul primar și a militat cu patimă pentru reîntregirea României, fiind mereu o voce sonoră care s-a remarcat prin calitățile oratorice de excepție – nu întâmplător era poreclit în epocă „Tăchiță Gură de Aur”.  

Imaginea atașamentului colegilor săi de idei și de luptă politică, este surprinsă într-un material publicat în ziarul „Viitorul Dobrogei”, II, nr. 20, din 20 iunie 1910.

În articolul redat mai jos (indexat în volumul istoricului Stoica Lascu, „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“)  se face o evocare a momentului inaugurării Clubului Conservator-Democrat din Constanța, la 13 iunie 1910, prilej cu care „iubitul nostru șef” Take Ionescu sosește în urbea de la malul mării, întâmpinat cu „entuziasm de nedescris”, flori, steaguri și urale.
 
 
„În ziua de 13 Iunie a.c., s'a inaugurat în Constanţa noul club Conservator-Democrat din localitate, serbare la care a ţinut să ia parte şi iubitul nostru şef d. Take Ionescu, aceasta pentru a arăta importanţa politică ce are organizaţia noastră în localitate, care astăzi numără peste 950 membri înscrişi şi care din zi în zi devine una din cele mai puternice organizaţiuni din toate organizaţiunile politice.
Cinstea ce şeful nostru d. Take Ionescu a făcut organizaţiunei noastre din localitate de a lua parte la această solemnitate, mai are importanţa prin faptul că, acest bărbat politic a avut ocazia a se încredinţa din convorbirile ce a avut cu delegaţiile de săteni din diferitele comune din judeţ de relele ce suferă populaţiunea dela ţară de pe urma regimului escepţional şi a nefastei administraţiuni liberale şi s'a încredinţat devizu că multe sunt de făcut în această parte a ţărei.
D-sa a promis solemn că imediat ce va veni la putere pe lângă că va asimila pe locuitorii dobrogeni în drepturi egale cu ceilalţi locuitori ai ţarei, apoi se va ocupa personal de toate nevoile populaţiunei din Dobrogea şi va lua toate măsurile pentru îndreptarea răului.
În ce priveşte oraşul Constanţa, primul port maritim al ţărei Româneşti, d. Take Ionescu a promis solemn că va da tot concursul d-sale pentru îndeplinirea programului de lucrări proectate de neuitatul Ioan Bănescu şi în special pentru a se aduce la îndeplinire lucrarea de consolidarea malurilor ce se surpă şi care este atât de importantă pentru viaţa acestui oraş.
lată de ce serbarea inaugurărei clubului Conservator-Democrat ese din cadrul obicinuit a festivităţilor de acest soi şi îmbracă caracterul unui eveniment politic de mare însemnătate pentru oraşul şi judeţul Constanţa.
Membrii Partidului-Conservator-Democrat din Constanţa au ţinut să aibă un club demn de importanţa partidului din care face parte şi să'l inaugureze cu o deosebită solemnitate în prezenţa iubitului lor şef d. Take Ionescu.
 
În gara Constanţa
Încă dela orele 1 şi jumătate, peronul gărei era înţesat de lume, din toate clasele sociale. Sunt de faţă avocaţi, ingineri, medici, ţărani, muncitori, comercianţi, reprezentanţii tuturor claselor sociale din oraşul şi județul Constanţa.
Trenul soseşte cu o întârziere de un sfert de oră, din cauză că au trebuit să se adauge vagoane pe drum, delegaţiile cari au însoţit pe şeful partidului la reşedinţa judeţului fiind numeroase.
Trenul intră în gară la orele 2 şi 10 minute. Peronul gărei fiind neîncăpător pentru acea mulţime, lumea sta îndesată pe peronul exterior al gărei şi pe străzi.
Un «ura» formidabil isbucneşte când d. Take Ionescu îşi face apariţia la uşa vagonului. Entuziasmul e de nedescris, şi momentul e grandios, solemn, când d. Take Ionescu se scoborî din tren în mijlocul acelei imense mulţimi ce strigă : Trăiască Take Ionescu. Trăiască Fleva !
D. Victor Ionescu, şeful de onoare al partidului nostru din Constanţa întâmpină pe d. Take Ionescu urându-i bună venire. Zice că entuziasmul acesta e firesc, fiindcă dânsul exprimă adânca dragoste şi mai ales recunoştiinţa constănţenilor pentru solicitudinea din trecut a d-lui Take Ionescu faţă de ei, precum şi pentru cele înscrise în favoarea lor, în programul viitor al Partidului Conservator-Democrat.
Nu trebue să te miri iubite şefule, zice d. Victor Ionescu, de entuziasmul ce'I întâmpini aci, fiindcă acest entuziasm porneşte din adâncă recunoştinţă. În momentul acesta solemn, când vii să inaugurezi casa Partidului Conservator-Democrat din localitate, îţi aduc făgăduința în numele acestei populaţii ce o vezi aci, că Constanţa va deveni catedrala democratismului român.
Urale nesfârşite acoperă cuvintele d-lui Victor Ionescu, ca confirmare a angajamentelor ce le ia în numele constănţenilor
În mijlocul unei adânci tăceri, d. Take Ionescu zice:
Vă mulţumesc din suflet pentru această caldă şi frumoasă primire ce-mi faceţi. Această primire o interpret ca o mulţumire ce-mi adresaţi, fiindcă ne-am gândit cei d'intâi să vă scoatem din starea excepțională politică în care vă aflați. Guvernul v'a acordat drepturile politice, dar tot noi vom lupta ca aceste drepturi să fie complecte, ca să vă puteţi bucura de libertatea presei şi de instituția juraților. Vom complecta libertăţile ce vi s'au dat scoţându-vă de sub regimul separatist.
Cuvintele d-lui Take Ionescu măresc şi mai mult entuziasmul...”
 

#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu


Dacă, în urmă cu 123 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: historia.ro

Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală: „Puţin îmi pasă în ce limbă veţi spune că iubiţi România, numai să-mi dovediţi că o iubiţi”


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii