Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Expoziția „Univers infantil”, vernisată la Biblioteca Academiei Române (galerie foto)

ro

05 Sep, 2019 16:20 2654 Marime text

Astăzi, în Sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române a fost vernisată expoziția „Universul infantil - Imagini, veșminte și colecții din secolul al XIX-lea”. Au vorbit prof. univ. Adrian Silvan Ionescu și dr. Nicoleta Roman, inițiatoarea și curatoarea expoziției, care este istoric, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române.

Exponatele provin din colecțiile Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române și colecții particulare și reprezintă lucrări de grafică, fotografie și obiecte reprezentând universul copilăriei în secolul al XIX-lea românesc. Sunt expuse 46 de lucrări de grafică: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Carol Pop de Szatmary, Nicolae Tonitza, Theodore Aman. Toate din colecțiile Cabinetului de stampe al Bibliotecii Academiei Române, 112 fotografii, din colecțiile Cabinetului de Stampe, colecția Partenie și colecția Adrian Silvan Ionescu, 15 obiecte vestimentare și jucării.

În prefața catalogului acestei expoziții, Adrian-Silvan Ionescu semnează un articol intitulat „Copilul în fotografia de studio a secolului al XIX-lea românesc”, care debutează cu o explicație:

„În cadrul fotografiei de studio din secolul al XIX-lea, portretului infantil i se acordă o deosebită atenție. Era și cel mai greu de realizat, din cauza agilității sau timidității modelelor. Fotograful trebuia să dea dovadă de mult har părintesc și multă diplomație – și, de ce nu, ingeniozitate – pentru a-și convinge micul model să stea nemișcat cele câteva secunde necesare fotografierii”.


Cât despre „Vestimentația copiilor în secolul al XIX-lea”, Raluca Alexandru Partenie, în același catalog scrie:

„Moda copiilor din veacul al XIX-lea oglindește evoluția modei mari, cu ale sale schimbări dramatice de stil și inovații tehnice, dar înregistrează și propria evoluție, marcată de schimbarea de perspectivă asupra necesităților micilor beneficiari. Principiul conform căruia hainele copiilor copiau la scară redusă hainele adulților – formale, scrobite, în straturi multe – a început să fie contestat încă de la finalul sec XVII și în sec. XVIII, când ideile iluministe despre educația copiilor atingeau și subiectul confortului lor vestimentar. Astfel apare ideea de haine create special pentru copii, fapt materializat în primul combinezon pentru băieți, purtat, în vestul Europei, între 1790-1830. În secolul al XIX-lea se câștigă gradual, lent, tot mai multă libertate de mișcare, mai accentuat în ținutele băieților decât în cele ale fetițelor”.


Expoziția va rămâne deschisă până pe 17 septembrie 2019 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9-16.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii