Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Academică La Biblioteca Academiei Române, expoziție foto-documentară itinerantă dedicată lui Anghel Saligny

ro

15 Jan, 2021 00:00 3496 Marime text

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, sărbătorită, în fiecare an, pe 15 ianuarie, astăzi, la Biblioteca Academiei Române, va fi vernisată o expoziție foto-documentară itinerantă și va fi organizat un webinar dedicat realizărilor marelui inginer și inventator român Anghel Saligny.
 
Evenimentul face parte din proiectul cultural „Valori și modele naționale în educația românească. În lumina culturii - Opera lui Anghel Saligny”, organizat de Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO și Asociația Psiterra - Iași, în calitate de inițiatori, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Societatea Națională a Sării SALROM - Sucursala Târgu Ocna, Direcția de Cultură Cernavoda, Televiziunea ACUM TV – Bacău.
 
Proiectul se va desfășura în perioada 15-31 ianuarie 2021, printr-o serie de activități care vor lega tematic șapte orașe din țară - București, Iași, Constanța, Cernavodă, Galați, Brăila și  Târgu Ocna, locuri în care marele inginer și inventator român a realizat cele mai reprezentative construcții cu valoare de patrimoniu.
Obiectivul proiectului este acela de a promova valorile românești în societatea noastră și, în mod special, în educația generațiilor tinere, cu scopul de a menține în memoria socială imaginea marilor personalități care au contribuit la construirea României Moderne și a civilizației sub semnul istoriei, credinței, tradițiilor, valorilor și modelelor culturale românești.
 

PROGRAM WEBINAR

 
Mesaje de salut:
- Lt.col. (r) Cornelia PRIOTEASA – președinte al Asociației pentru educație socio-emoțională COMBAT STRESS RO
- conf. univ. dr.  Ovidiu GAVRILOVICI - președinte al Asociației PSITERRA – Iași
 
1.       „Personalitatea lui Anghel Saligny” - Alina SAVA (director al Centrului de Informare și Promovare Turistică Cernavodă)
2. „Un pod pentru eternitate – Podul lui Anghel Saligny de la Cernavoda” - dr. Lavinia DUMITRAȘCU – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
3.       „Anghel Saligny și Cuibul Reginei”  - dr. Delia CORNEA – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
„Patrimoniul cultural tehnic – Amprenta lui Anghel Saligny
Funicular” - prof. Mircea DOROBANȚU - Muzeul CFR
4.       „Funicularul de la Târgu Ocna” - drd. Carmen MATEI – Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO--
5.       „Operele lui Anghel Saligny din Târgu Ocna” -  ing. Ionel ILIE – Director al Salinei Targu Ocna
 
#DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Citește și:

#Dobrogea Academică. Expoziția „Vreme trece, vreme vine“, dedicată celebrării Zilei Culturii Naționale
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii