Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Ziua Teatrului S-au deschis... potecuţe pentru viitorii actori. Încurajaţi-i!

ro

28 Mar, 2017 00:00 2939 Marime text
Sunt tineri, frumoşi, talentaţi şi îşi doresc ca într-o zi să strălucească pe marile scene, să-şi comunice emoţiile cu intensitate, să „dialogheze“ cu publicul dincolo de cuvinte. Dar pentru acest lucru trebuie să... crească şi să muncească mult. De altfel, munca cu ei înşişi, înainte de toate, cu propriile emoţii, nu se va sfârşi niciodată. Însă, tocmai aici, în perpetua stare de autodepăşire a limitelor, se află tot farmecul.
 
Aşa s-a întâmplat şi ieri, de Ziua Mondială a Teatrului, când ei, elevii clasei a IX-a E, de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, clasa Arta actorului a dirigintei Ana Bratu, alături de profesoara lor, Mariana Milaş, dar şi de colegii mai mari din clasa a X-a, au participat la workshop-ul „Magia vocală“, condus de actriţa Dana Trifan Enache, conferenţiar la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“.
 
Întâlnirea a constat într-o serie de exerciţii de tehnica vorbirii scenice. Adolescenţii au fost ajutaţi să înţeleagă că actoria nu e joacă, cum ar crede alţii, ci, dimpotrivă, arta actorului este sinonimă cu seriozitatea, chiar şi atunci când (te) joci cu replici. Și că, pe lângă talent şi inspiraţie, actoria presupune şi multă exigenţă, deoarece, aşa cum a spus conf. univ. dr. Dana Trifan Enache, actorii sunt nişte truditori ai scenei.
 
„Actorul trebuie să stăpânească tehnica vorbirii scenice. Pentru aceasta, el are nevoie de un antrenament susţinut, care să conţină exerciţii de dicţie, de respiraţie costo-diafragmatică, de ritmuri şi intensităţi. Performanţa în arta actorului se bazează pe cei doi mari stâlpi: tehnica vorbirii şi improvizaţie. Astăzi, am abordat antrenamentul specific al actorului la clasa a IX-a, actorie, a Colegiului Naţional de Arte «Regina Maria», Constanţa, o clasă de începători în ale teatrului. Sper ca paşii parcurşi împreună să fi deschis câteva potecuţe pentru cei care doresc să devină truditori ai scenei“, a spus conf. univ. dr. Dana Trifan Enache.
 
Sursă foto: Conf. univ. dr. Dana Trifan Enache
 
Citeşte şi:

Elevii de la Colegiul de Arte învaţă cum să vorbească pe scenă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii