Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„De ce îl căutați pe Hrușcă? Deoarece colindele lui sunt faine... Dacă nu cântam colinde, nu mă mai căutați” (galerie foto)

ro

15 Dec, 2016 00:00 2317 Marime text
Pe 13 decembrie, Hrușcă a fost și la Constanța, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a aduce și în sufletul creștinilor de la Marea Neagră vestea cea minunată.
 
Fără colinde, aceste frumoase și vechi cântece românești, cu versuri simple, dar cu o imensă forță de sugestie - care evocă imagini ancestrale, păstorești, din care nu lipsesc Maica, Pruncul și Lumina - cântate în preajma sărbătorilor de iarnă, Crăciunul nu ar mai avea același farmec. An de an, în postul Crăciunului, Ștefan Hrușcă, îndrăgitul cantautor din Ieud, stabilit de multă vreme în Canada, purcede la colindat prin țară, dar și pe meleaguri străine pentru a-i colinda pe creștini, după datina străbună din Maramureșul natal. Anul acesta, an în care se împlinesc 25 de ani de când... colindă pe scenă, Hrușcă a luat la pas întreaga țară pentru a le vesti românilor Nașterea Domnului. Pe 13 decembrie, Hrușcă a fost și la Constanța, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a aduce și în sufletul creștinilor de la Marea Neagră vestea cea minunată.
 
„Iată că sunt 25 de ani de când am început primul turneu de colinde. Se întâmpla în Ardeal. Mulțumesc din suflet și dvs. că mi-ați dat curajul să pot merge, an de an, să colind după obiceiul românesc”, a spus Hrușcă, în deschiderea concertului, evocând totodată momentul 1981, când a debutat în Cenaclul „Flacăra” condus de Adrian Păunescu.

„Las’ că mai scoate Hrușcă un album ș-apoi avem material didactic”

Bucuria colindatului îi este umbrită de o mare tristețe: faptul că această bogăție spirituală, unică în întreagă lume, care se găsește în cântecele românești tradiționale se pierde încet-încet. „M-am obișnuit cu aceste colinde de 25 de ani. Poate un picuț mai mult. Frumusețea lor constă în simplitatea lor. Sunt și foarte melodioase, într-adevăr. Dar au o simplitate a cuvintelor... Foarte mulți poeți sunt invidioși pe țăranul român, pentru felul în care a pus în rânduială toate cuvintele, toate versurile. Mulți le-au preluat de la mine, pentru că eu cu ele am crescut, le-am cântat, le-am învățat, le-am păstrat, le-am pus în culegeri. Ani la rândul l-am avut pe poetul George Țărnea, de la care am învățat foarte multe și cum să fac culegeri de colinde. Le-am zis la mulți: «Mergeți și căutați colinde, doine și cântece de cătănie. Sunt extraordinare. Încă mai sunt bătrânii satului...». Nu știu câți au făcut lucrul acesta, însă știu o grămadă care au profitat la modul: «Las’ că mai scoate Hrușcă un album ș-apoi avem material didactic». Și nu e bine, pentru că se pierd cântările astea faine cu tot cu bătrânii satului care se duc și cu ei se duc o grămadă de povești”, a spus, cu mâhnire, Hrușcă.

 „Obiceiul acesta al colindatului este bine să-l păstrăm. Este pur românesc...”

Totodată, îndrăgitul vestitor al Nașterii Domnului i-a îndemnat pe constănțeni să meargă la colindat, în ajunul marii sărbători creștine: „Vă rog, mereți a colinda în noaptea de Crăciun, deoarece suntem singurii care mergem să ne colindăm aproapele (...) Obiceiul acesta al colindatului este bine să-l păstrăm. Este pur românesc... Suntem singurul popor care facem lucrul acesta. Nimeni altcineva nu-l face. Să vină alții să ne învețe colinde. Nu noi să le învățăm pe ale lor. Ale noastre sunt mai puternice (...) Colindele au o energie și o frumusețe care înnobilează. De ce îl căutați pe Hrușcă? Deoarece colindele lui sunt faine... Dacă nu cântam colinde, nu mă mai căutați”.
 
În programul concertului de colinde au fost incluse și câteva cântece pe versuri de Adrian Păunescu, dintre care nu a lipsit emoționanta „Rugă pentru părinți”, cântec lansat în 1982 la Sala Sporturilor din Constanța, în prezența unui public foarte numeros.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii