Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir Un adevărat bucătar cunoaște toate aceste detalii. În gastronomie, nu lepădăm nimic

ro

19 Aug, 2021 00:00 2620 Marime text


„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir este o carte culinară plină de istorie. Apărută la Editura GastroArt 2021 este cea mai așteptată carte de istorie a gastronomiei. Conceputul coperții este realizat de Mihail Coșulețu, fotografia coperții este realizată de Sorin Despot, iar corectura îi aparține Rodicăi Crețu. Volumul cuprinde puțin peste 400 de pagini.

Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști gastronomici din România a adunat în culegerea sa culinară sudii, editoriale, articole și interviuri publicate în diferite medii, dar și inedite, create special pentru aceste pagini.

Autorul și-a propus să aducă în atenția cititorilor efectele ușor amuzante ale acestui domeniu prea puțin abordat. Cartea se adresează tuturor categoriilor de cititori fiind redactată astfel încât să nu intimideze.

Cosmin Dragomir a fost recompensat cu diplome de excelență de la: Gault & Millau, Asociația Natională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Jurnaliștilor din Turism, Horeca Insight sau Horeca School, pentru contribuțiile la valorificarea tezaurului imaterial gastromic.
 
De la cap în jos

Până să ajungem la ultimul capitol dedicat necuvântătoarelor, vom parcurge, după cum îl numesc eu, un preludiu culinar. În capitolul „Limba lor e o comoară... culinară“, Cosmin Dragomir ne învață cum să gătim limba. Dacă ai impresia că există o singură rețetă, maxim două- trei, autorul a pus în câteva pagini nici mai mult nici mai puțin de 36 de rețete prin care putem găti limba de porc, vițel, vacă, bou, oaie, miel etc.

Nici urechile nu au scăpat și bucătarul ne-a dat șapte rețete numai bune de pregătit.  După cum am văzut și în materialele precedente desprinse din paginile cărții de bucate „Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir, autorul bucătar nu leapădă  nicio parte a corpului necuvântătoarelor. Fiecare părticică devine o delicatesă dacă este gătită așa cum trebuie. În această ordinei de idei, cartea este plină de rețete culinare care te învață cum poți găti eficient și gustos toate măruntaiele și nu numai.

Știu, cumva e greu de crezut că anumite părți ale corpului pot deveni comestibile, însă, conform rețetelor din antichitate pe care autorul le-a desprins cu grijă, se pare că nu sunt doar bune la gust, ci erau și foarte căutate într-o anumită perioadă.

„De la cap în jos“ este intitulat un alt capitol plin de rețete pentru toate gusturile și toate vârstele. Aș vrea să aduc în atenția ta, cititorule, un lucru care mie mi-a stârnit interesul. Nu sunt o persoană gurmandă de fel, însă multe dintre aceste rețete m-au făcut să mă întreb ce gust or avea, ce mâncau strămoșii noștri de fapt?

În continuare îți vor enumera doar unele dintre titlurile rețetelor despre care eu nu am mai auzit până acum: Gât de oaie umplut cu mâncare, Supă cu mure de vacă, Supă bătută de momiţe, Momiţe (lapţi) de viţel. Fricasate, Gușă de curcan umplută cu sos, Sarmale cu gușă de curcan, Mâncare de măduvă de viţăl, Plămân prăjit în grăsime... Tot internetul n-a văzut rețetele din cartea aceasta. 
Câteva vorbe ale autorului, pe final... „Reţete cu sânge din Ţara Vampirilor“

„Sunt conștient că nu toată lumea agreează preparatele care conțin sânge. Noi, românii, nu ne omorâm după carnea de vită, rață, oaie mai nefăcută (iar acolo nu este vorba de sânge, ci de mioglobină), darămite să ne facă cu ochiul un preparat roșu-cărămiziu la a cărui preparare folosim din plin lichidul vital. Totuși, pentru acea nișă de consumatori care nu se dau în lături, prezint niscaiva rețete vechi de pe la noi (nu ne sunt neapărat specifice, astfel de preparate se regăsesc în multe alte gastronomii) ce, în unele regiuni, au devenit tradiționale.“


Poți citi toate rețetele în cartea „Curatorul de zacuscă“ de Cosmin Dragomir. Volumul se poate comanda de pe acest link. Puteti să asezonați lectura cu Vin pentru Zacuscă un concept lansat special pentru această carte. Pachetul poate fi comandat de aici.

Sursa foto: „Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir
 
Citește și:

„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir: Organele, noul must have în gastronomie

„Curatorul de zacuscă“ de Cosmin Dragomir: Secretele zacuștei. Rețete vechi, obiceiuri noi

„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir. Etimologie. Tehnică. Prezent.

„Curatorul de zacuscă“ de Cosmin Dragomir: Acum le găsești în orice magazin, însă pe vremuri abia auzeai de ele. Totul despre sparanghel, bob și portocale

„Curatorul de zacuscă“ de Cosmin Dragomir: Ce mâncăm astăzi? Salată!

Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir: Ciorba noastră cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi... Și ciorba s-a fiert!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii