Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Cealera lansează un nou volum, inedit - „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea”

ro

22 Jul, 2020 00:00 3768 Marime text

Când în urmă cu câteva luni, la final de februarie, își relansa cele trei volume ce formează saga „Poveștile Mării Negre”, muzeograful Cristian Cealera mărturisea: „Tot ceea ce scriu și voi scrie reprezintă un omagiu adus acestui extraordinar tărâm în care trăim, meleag încărcat de istorie și legendă, Dobrogea...”.
Iată că de data aceasta revine cu un roman inedit, al cărui subiect se desfășoară într-o singură zi.
„Constanța a devenit, de puțin timp, municipiu și se află în plină dezvoltare, pe măsură ce rănile Marelui Război se închid, iar negrele amintiri au început treptat a fi uitate.
Inima orașului este Piața Independenței, în mijlocul căreia tronează statuia poetului Ovidiu. Artistul latin și-a găsit, se pare, în sfârșit, liniștea, acum, când statuia i-a fost reașezată la ultima sistematizare a orașului, odată cu inaugurarea noii Primării, Palatul Comunal.
Sub privirile uriașului de bronz, în piață, pe străduțele din imediata sa apropiere sau la Cazinoul Comunal se consumă drame, se fac și se pierd averi, se pune la cale mersul urbei, se iubește cu pasiune și se trăiește cu intensitate, într-un ritm adesea amețitor...
Totul se întâmplă exact pe, sau lângă, locul în care, în urmă cu mai bine de două milenii, anticul Tomis își avea Agora sa.
Inima orașului interbelic pulsează alert. Chiar și într-un interval de 24 de ore, aici se pot întâmpla atât de multe... iar asta se poate vedea lesne, în paginile ce urmează...
Este o aparent banală zi de vară... vineri, 23 iulie, iar anul este... 1926...”.
 
Lansarea volumului „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea” va avea loc mâine, la ora 20.00, în Parcul Arheologic din proximitatea Primăriei Constanța, într-un spațiu aproape consacrat actului cultural-artistic, cu respectarea regulilor anti-Covid, pus la dispoziție de Teatrul de Stat din Constanța, instituție care a inclus evenimentul editorial pe agenda sa de acțiuni culturale din această vară.
Vor fi alături de autor, de altfel, un colaborator constant al cotidianului ZIUA de Constanța, numeroase personalități ale urbei de la malul mării, care îi apreciază munca și bucuria de a scrie și perseverența de a realiza multe alte proiecte.
 
Citește și:

Poveștile Dobrogei, relansate într-un cadru neconvențional

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii