Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cornel Stavru ar fi împlinit astăzi 92 de ani. Pe ce scene l-a purtat talentul său de tenor

ro

31 Aug, 2021 00:00 2973 Marime text

 
  • Cornel Stavru ar fi împlinit astăzi 92 de ani. A fost unul dintre cei mai apreciaţi tenori dramatici români.
  • Talentul său nativ l-a purtat pe scene mari atât din țară, cât și din afară. A ținut spectacole alături de nume consacrate. 

Cornel Stavru s-a născut la Constanța pe data de 31 august 1929. Își are originile dintr-o familie greacă străveche, din partea mamei, Eli Dulcaridis, fostă președintă a Comunității Elene din Constanța în anii '30 şi un tată albanez.

Încă de la o vârstă fragedă, talentul său a ieșit la suprafață, în timp ce micul tenor interpreta arii din opere celebre. La 27 de ani a avut debutul în opera „Cavalleria rusticana“ de Mascagni, sub bagheta dirijorului Emanuel Elenescu.

Viața și-a petrecut-o în mare parte pe scenă, interpretând printre altele, roluri principale în „Paiațe“ de Leoncavallo, a fost  Othello și Trubadurul în operele lui Giuseppe Verdi, Cavaradossi  în „Tosca“, Caleb  din „Turandot“,  Chenierdin „Andrea Chenier“, Florestan din „Fidelio“, Don José din „Carmen“,  Siegmund în „Walkiria“,  Walther von Stolzing în „Maeștrii cântăreți din Nürnberg“.

A cunoscut și scene străine, jucând roluri importante nu doar în România, ci și în Italia, Iugoslavia, Grecia, Germania, Belgia și Egipt. În anul 1970, a cântat alături de ansamblul Operei Române, la Festivalul de la Atena.

Însă, cel mai bine și-a scos în evidență talentul nativ prin crearea unor roluri memorabile în piesele lirice românești: „Ion Vodă cel Cumplit“ de Gheorghe Dumitrescu, „Horia“ de Nicolae Bretan, „Bălcescu“ și „Dragoste și jertfă“ de Cornel Trăilescu, „La seceriș“ de Tiberiu Brediceanu. A cântat cu mari nume ale scenei românești și internaționale: Elena Cernei, Zenaida Pally, David Ohanesian, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Viorica Cortez, Marina Krilovici, Maria Slătinaru-Nistor, Mirella Freni, Peter Schreier, Theo Adam. A interpretat diverse roluri și în Studioul Radio, în opere de Monteverdi, Purcell, Carl Maria von Weber, Gluck, Verdi, De Falla, Johann Strauss. Casa de discuri „Electrecord“ i-a înregistrat trei integrale discografice: „Cavalleria Rusticana“, „Paiațe“ și „Trubadurul“.

După acest succes răsunător, a venit o vreme în care a simțit nevoia să se retragă din lumina reflectoarelor, însă nu a părăsit de tot scena. A devenit director artistic al Operei Române între anii 1982 – 1984, consultant artistic al Operei din București între 1991 – 1993 și Opera Brașov între 1993 – 2001.

Cornel Stavru, unul dintre cei mai apreciaţi tenori dramatici români, cu o carieră de mai multe decenii pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), s-a stins din viață într-o zi de 18 septembrie, joi, 2015, la vârsta de 86 de ani.
 
Citește și:

90 de ani de la naşterea tenorului constănţean Cornel Stavru

Tenorul Cornel Stavru a murit


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii