Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța revine în Europa. Lansarea filialei tomitane a Iniţiativei pentru Cultură Democratică Europeană

ro

04 Nov, 2019 00:00 2832 Marime text
În weekendul care tocmai s-a încheiat, a avut loc, în prezenţa unor prestigioşi membri din ţară ai Asociaţiei Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană, lansarea filialei Constanţa a ICDE, o organizaţie non-guvernamentală, cu sediul central la Cluj-Napoca, bazată pe voluntariat şi spirit civic, pe demnitate, expertiză şi integritate, puse în slujba apărării şi promovării valorilor europene.
 
Evenimentul a fost însoţit şi de o lansare de carte - cel mai recent volum de studii politice semnat de preşedintele ICDE Valentin Naumescu, „Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul Războiului Rece”, apărut la Editura Humanitas, Bucureşti, 2019 -, precum şi de o masă rotundă cu participare internaţională, pe tema „Parteneriatul Estic – fără Est şi/sau fără parteneri?”.
 
Potrivit Declaraţiei Fondatoare a ICDE, „Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană se înfiinţează pentru a apăra şi promova, prin mecanismele culturii politice democratice, valorile fundamentale ale Uniunii Europene în societatea românească, în deplină consonanţă cu drepturile şi libertăţile prevăzute în Constituţia României. Obiectivul nostru esenţial este aşadar România Europeană, pe care vom înţelege să o asumăm ca pe adevărata noastră identitate organizaţională. Pentru a fi corect şi pe deplin promovată, România Europeană trebuie definită deopotrivă ca o opţiune intelectuală, educaţională, culturală şi politică, fiind susţinută la diferite niveluri şi de diferiţi actori din societatea noastră, nu doar de partide şi nu doar cu ocazia campaniilor electorale”. 
 
Dorin Popescu, preşedintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House“, a fost desemnat coordonator al filialei tomitane ICDE, ceilalţi membri fondatori fiind Vergil Chiţac, Alina Ioana Vasiliu, Marian Zidaru şi Romeo Stavăr-Vergea - o echipă interesantă, de adevăraţi profesionişti, care şi-au propus obiective ambiţioase pentru activitatea filialei, convinşi că Tomisul are potenţial real de a se reconecta la marile iniţiative, procese şi dezbateri de la nivel naţional şi regional.

Văzută ca o „coborâre în arenă a intelectualilor Cetăţii”, pentru a apăra şi promova valorile ei, Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană lansează, la Constanţa, cea de-a doua filială teritorială, după cea înfiinţată la Timişoara.
 
Evenimentul organizat de Asociaţia „Casa Mării Negre / Black Sea House” sub deviza „Tomisul revine în Europa“, este o promisiune de reviriment cultural, civic, educaţional - prin
oameni, procese şi idei de calitate.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

 

Citeşte şi:
 

Evenimente pe teme „fierbinţi” de geopolitică, organizate în acest weekend la Constanţa

Către constituirea unei hărţi martirice a poporului român (galerie foto)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii