Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferința internațională a Grupului de cercetare a arheologiei aeriene, la Muzeul de Istorie Constanța

ro

10 Sep, 2019 00:00 1522 Marime text
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) va găzdui, în perioada 12-14 septembrie 2019, un eveniment cu participare internațională, Conferința anuală a Grupului de cercetare a arheologiei aeriene. Grupul a fost înființat în Marea Britanie în 1983, în scopul examinării unor modalități de obținere a informațiilor arheologice din fotografiile aeriene existente - aspect care, în prezent, tinde să se încadreze în lucrările „post-recunoaștere”. Alcătuit din profesioniști ai patrimoniului, cercetători, studenți și savanți independenți dedicați inițiativelor de educație și cercetare, Grupul oferă oportunități pentru crearea de rețele, mentorat și schimb de idei despre teorii, metode și tehnologii legate de arheologia aeriană.
 
Acesta consideră că perspectiva aeriană este esențială în rezolvarea unor întrebări cheie în domeniul arheologiei și patrimoniului, inclusiv caracterul peisajului, schimbarea peisajului pe termen lung și ecodinamica umană. Întâlnirile Grupului se organizează cel puțin o dată pe an, Constanța și instituția sa de prestigiu, MINA, asumându-și rolul de a găzdui evenimentul în 2019.
 
În cadrul reuniunilor anuale se fac prezentări ale proiectelor terminate sau în curs de desfășurare, dar sunt și sesiuni cu discuții libere. Prezentările au inclus o parte din rezultatele Programului Național de Cartare pentru Anglia și integrarea diferitelor metode de sondaj. Utilizarea imaginilor din satelit, cu rezoluția crescândă disponibilă în prezent publicului, a devenit o sursă de informații arheologice extrem de utilă.
 
Pe măsură ce Grupul s-a mărit, a atras fotografi aerieni, s-au pus în discuție diferitele tipuri de hardware (camere, filme, filtre etc.) și utilizarea în cercetarea arheologică a noilor tehnologii. Scanarea aeriană cu laser a revoluționat modul în care arheologii pot vedea și înțelege topografia în multe părți ale lumii ascunse anterior. S-au adăugat mai recent utilizările dronelor (vehicule aeriene fără pilot) și  metodele care permit recrearea unor imagini tridimensionale dintr-o serie de fotografii suprapuse.
 
La Conferința de la Constanța, tematica abordată va fi grupată în patru sesiuni:
I.  Arheologia aeriană în România și în regiunea Mării Negre
II. Arheologia aeriană în sectorul comercial
III. Arheologia aeriană și publicul
IV. Lacune în teoria și practica arheologiei aeriene.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța va prezenta evenimentul desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, începând cu ziua de joi, 12 septembrie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii