Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concert de Ziua Națională a României, la Casa de Cultură Constanța „Să simțim românește la ziua noastră sfântă!“ (galerie foto + video)

ro

03 Dec, 2018 00:00 2240 Marime text
La finalul săptămânii trecute a avut loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un eveniment inedit realizat împreună cu Arhiepiscopia Tomisului. Concertul cu temă patriotică „E scris pe tricolor Unire!” a fost susținut de Muzica Militară a Forţelor Navale Române, Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia” şi Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, împreună cu  arhimandrit protopsalt Nikodimos Kavarnos.
 
Publicul a asistat în număr mare la acest eveniment dedicat Centenarului, dar şi zilei Sfântului Andrei, bucurându-se de muzică bună, trăind şi simţind româneşte.
 
În deschiderea evenimentului a cântat câteva melodii, alături de Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, părintele arhimandrit protopsalt Nikodimos Kavarnos, care a transmis atât de multă emoţie, încât publicul s-a conectat cu el imediat după primele acorduri muzicale.
 
Preotul Valeriu Roman a vorbit despre simbolistica Centenarului, a Marii Uniri, dar şi despre importanţa zilei de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, atât de important pentru oraşul Constanţa şi pentru constănţeni. În continuarea discursului său, acesta a dat şi câteva detalii biografice despre viaţa preotului Nikodimos şi despre faptul că acesta şi-a închinat  toată viaţa cinstirii lui Hristos. „Cu toții trăim momente de adevărată emoție când auzim despre data de 1 Decembrie. Acesta e un prilej de a comemora Marea Unire. Biserica și Armata sunt pe scenă alături de noi“, a declarat Valeriu Roman. 
 
Concertul propriu-zis a început cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, ca o binecuvântare a sălii şi a participanţilor la concert. Această rugăciune a fost rostită de Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, alcătuită din 35 de membri. Evenimentul a continuat cu interpretarea câtorva piese de către Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, în stil bizantin, solist fiind arhimandrit protopsalt Nikodimos Kavarnos.
 
În a doua parte a spectacolului „E scris pe tricolor Unire!” desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor, publicul a putut să se bucure de un concert maiestuos de muzică militară al Forţelor Navele Române, dirijor - col. dr. Cornel Ignat, împreună cu Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”, dirijată de arhid.lect.univ.dr. Ion Iulian Dumitru.
 
În cea de-a doua parte a evenimentului, a fost cântat imnul naţional. Publicul s-a ridicat în picioare şi a cântat alături de cei de pe scenă, pătrunşi de sentimentul patriotic care s-a dorit a fi insuflat spectatorilor încă de la început. În continuarea evenimentului s-au mai cântat şi Imnul Regal „Trăiască regele”, „Te slăvim, Românie“, „Pe al nostru steag”, „Trei culori”, „Imnul Dobrogei” și „Trăiască Republica Noastră“, dar și „Imnul eroilor”, scris  chiar în 1918 pe versurile lui  Iuliu Roșca şi muzica lui Ionel Brătianu.
 
Repertoriul Forţelor Navele Române dirijate de col. dr Cornel Ignat şi al Coralei Bărbăteşti Ortodoxe „Armonia” a fost schimbat cu unul mai cadenţat, interpretându-se patru marşuri - „Marșul lui Tudor”, „Marșul lui Iancu”, „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazu” și „Cântecul lui Ștefan cel Mare”. Cele patru cântece au dat energie publicului, care a fost la unison cu cei de pe scenă şi a fredonat alături de aceştia.  
 
Melodiile ce au urmat, care s-au îmbinat atât de sincer, de clar şi de pătrunzător, au fost „Sfânta zi de libertate”, „Pui de lei”, „Trompeta de răsună”, „Voința neamului”.  
 
Inedit a fost momentul în care reprezentanta Forţelor Navale Române i-a invitat pe spectatori la dans, menţionând că următoarele melodii vor fi cântate pe acorduri de dans, pe ritmurile câtorva cântece reprezentative pentru România, şi anume „Hora Unirii” și „Să trăiască România”. Spectatorii au acceptat imediat invitaţia la dans a celor de pe scenă, aceştia fluturând steguleţele tricolore, cântând alături de fanfară şi corală, dansând şi simţind româneşte.   
 
Poate cele mai emoţionante momente din cadrul concertului „E scris pe tricolor Unire!”, cele în care publicul a rezonat cu tot sufletul alături de interpreţii spectacolului, au fost cele în care arhidiaconul Ion Iulian Dumitru şi arhidiaconul Bartolomeu Trofim, alături de  muzica Forţelor Navele Române şi a Coralei Bărbăteşti Ortodoxe „Armonia”, au interpretat cântecele „Doamne ocrotește-i pe români“ și „Așa-i românul”. 
 
Arhidiaconul Bartolomeu Trofim a transmis publicului că Ziua Naţională trebuie sărbătorită cu tot sufletul: „Să simțim românește la ziua noastră sfântă! Trăiască România! Trăiască poporul român! La mulţi ani, România! La mulți ani, frați români !”
 
Aproape de finalul evenimentului, arhidiaconul Ion Iulian Dumitru a interpretat „Balada România”, acompaniat de Corala „Armonia”, dirijată de Bogdan Alexiuc.  În încheiere, au fost  interpretate „Marșul Dorobanților”, „Drum Bun” și „Treceți batalioane române Carpații”, de Muzica Militară a Forțelor Navale Române și Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”. Ultima melodie cântată a fost „Sus inima, români“. 
 
Apoi, pe scenă a urcat ÎPS Teodosie, care a ţinut să le transmită spectatorilor că acea seară a fost una de excepţie, plină de bucurie şi de lumină, dar şi faptul că trebuie să ne bucurăm de ziua ţării, de sărbătoarea Sfântului Andrei. „Ziua țării noastre este una extrem de importantă. Cum să nu ne bucurăm când Dumnezeu ne-a dat o asemenea zestre? Credința să trăiască și graiul din străbuni, alături de credința strămoșească. Ziua fără de credință este de fapt noapte. De aceea trebuie să ținem aceste rânduieli ale sufletului nostru. Aceste cântece s-au născut din jertfa poporului nostru. Am ascultat cântece atât de frumoase în seara asta!”, a transmis ÎPS Teodosie.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii