Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cinesunta - fata cu trecutul amputat“, o carte-oglindă care invită la meditație (galerie foto)

ro

21 Mar, 2017 00:00 2397 Marime text
Deși amenințată de o ploaie iscată parcă din senin, lansarea de carte programată duminică seară, pe scena Teatrului de Stat Constanța (TSC), a avut loc cu succes, fiind anunțată de directorul instituției de cultură gazdă, Dana Dumitrescu, în preambulul premierei „Bucuria de a fi îndurerat la Tomis“, eveniment dedicat Anului Ovidius. 
 
Romanul „Cinesunta - fata cu trecutul amputat“, semnat de scriitorul băcăuan Viorel Savin, apărut în 2016 la editura ieșeană Junimea, a fost prezentat de către decanul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, conf. univ. dr. Cristina Tamaş, redactorul-şef al revistei  de cultură „13 Plus“, și criticul literar Petre Isachi, redactorul-şef al revistei „Ex Ponto. Text / Imagine / Metatext“, scriitorul Ovidiu Dunăreanu.

 

„Poetul, prozatorul, dramaturgul și criticul Viorel Savin este ceea ce poate fi considerat un scriitor complex - clasic ca formație, romantic ca filiație și modern în paradoxurile textului“, a spus conf. univ. dr. Cristina Tamaș, care a conturat un portret al omului de cultură băcăuan.



Ovidiu Dunăreanu a apreciat că „Cinesunta - fata cu trecutul amputat“ este „un excelent roman“. „Avem în față una dintre cărțile de mare finețe apărute în ultimului timp. Viorel Savin are forța, experiența de dramaturg, de foarte fin psiholog, știe să conducă epicul, știe să umble în spațiul psihanalizei“, a subliniat prozatorul dobrogean.
 
De asemenea, redactorul-şef al revistei de cultură „13 Plus“, criticul literar Petre Isachi, a apreciat că volumul semnat de Viorel Savin este un „roman unic, filosofico-freudian“, care urmează o cheie psihologică și oferă mai multe perspective de lectură, precum și o viziune asupra omului contemporan, asupra iluziilor vândute în mod organizat. Criticul băcăuan a mai spus că romanul lui Savin nu oferă soluții, ci este „o carte-oglindă“, care obligă cititorul să mediteze asupra imprevizibilului, a destinului.

 

„Despre carte nu vă pot spune mai mult decât atât: faceți rost de ea, citiți-o și nu o să vă pară rău. Asta nu e lipsă de modestie: am informații de la cititori“, a spus scriitorul Viorel Savin, care, după autografe, a fost spectator la premiera spectacolului-lectură „Bucuria de a fi îndurerat la Tomis“.


 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Premieră la TSC, în prezența autorului. Tentația parabolei sau „Bucuria de a fi îndurerat la Tomis“ (galerie foto)​
„Bucuria de a fi îndurerat la Tomis“, a șasea premieră a stagiunii la Teatrul de Stat Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii