Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Bucuria de a fi îndurerat la Tomis“, a șasea premieră a stagiunii la Teatrul de Stat Constanța

ro

13 Mar, 2017 17:11 3513 Marime text


Teatrul de Stat Constanţa (TSC) invită publicul, duminică, 19 martie, de la ora 19.00,​ la o nouă premieră a stagiunii 2016-2017, spectacolul-lectură „Bucuria de a fi îndurerat la Tomis“, de Viorel Savin, în regia lui Liviu Manolache, cu Iulian Enache, Laura Crăciun, Marian Adochiţei, Alina Manţu, Dan Cojocaru, Adrian Dumitrescu, Remus Archip, Andu Axente, Ionuţ Alexandru, Andrei Cantaragiu, Cosmin Mihale, Roman Florentin şi Alexandru Iacov, în distribuție.

Acesta este primul eveniment din seria celor menite să celebreze „Anul Ovidius“ - 2.000 de ani de la moartea sa la Tomis -, fiind, totodată, a șasea premieră a Dramaticului constănțean din actuala stagiune, după „Ursul“ de Cehov, „Dionysos“, de Euripide, „Cea mai frumoasă soţie“, de Eugène Labiche, „Bătrâna şi hoţul“, tot de Savin și „Jurnal de România. Constanța“, de Carmen Lidia Vidu.
 

„Piesa lui Viorel Savin a fost scrisă înainte de 1989, dar nu a primit, în timpul regimului comunist, aprobarea de a intra în repertoriul vreunui teatru, din cauza analogiilor cu politica acelor vremuri. După revoluţie, în 1997, a fost jucată la Teatrul Naţional al Radiodifuziunii Române, iar spectacolul de la Constanţa reprezintă premiera pe scenă a acestui text dramatic.  Reprezentaţia va fi vizionată şi de autor şi va fi precedată, la ora 17.00, de lansarea romanului său «Cinesunta - fata cu trecutul amputat»“, se arată într-un comunicat de presă emis de TSC.


Volumul, apărut la editura ieșeană Junimea, în 2016, va fi prezentat de: decanul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, prof. univ. dr. Cristina Tamaş, redactorul-şef al revistei  de cultură „13 Plus”, criticul literar Petre Isachi, redactorul-şef al revistei „Ex Ponto. Text/ Imagine/ Metatext“, scriitorul Ovidiu Dunăreanu şi prozatorul Adrian Lungu.
 


Referitor la Viorel Savin, dramaturg, romancier, dar şi publicist, şi poet, TSC menționează în comunicatul de presă: „Publicul constănţean s-a întâlnit până acum cu trei dintre textele sale dramatice. «Bătrâna şi hoţul» a avut două montări la TSC: una în anul 1991, iar a doua se joacă din ianuarie a.c., având-o pe Ileana Ploscaru în rolul principal. Alte două piese, «Tu nu eşti trupul tău» şi «Ginere de import», au fost montate în 1999, respectiv 1995, la Teatrul «Fantasio»“.


Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Ce nu ştie publicul despre „Bătrâna şi hoţul“

„Bătrâna şi hoţul“, în premieră la ConstanţaDuelul vârstelor sau viaţa pe scenă la 86 de ani. La mulţi ani, Ileana Ploscaru! (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii