Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:58 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ Constanţa, un nou proiect editorial - volum dedicat primei reviste literare dobrogene, „Ovidiu“

ro

03 Sep, 2019 00:00 2008 Marime text
Publicaţiei „Ovidiu“, prima revistă literară dobrogeană de la început de secol XX, apărută sub direcţia lui Petru Vulcan şi cuprinzând colaborări de prestigiu ale scriitorilor vremii, i se dedică astăzi un binemeritat volum monografic.
 
Cartea, un proiect editorial al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ Constanţa, se află sub tipar şi va fi lansată pe 25 septembrie.
 
Revista „Ovidiu“ a apărut între anii 1898 şi 1910, la iniţiativa prestigiosului publicist Petru Vulcan, cel care, în ultimii 25 de ani de viaţă, a locuit la Constanţa şi a marcat viaţa culturală a acestei urbe prin înfiinţarea primei biblioteci publice (inaugurată la 8 septembrie 1898) sau constituirea primei asociaţii a ziariştilor constănţeni, în luna mai 1916.
 
În anul 1897,înfiinţa Cercul literar „Ovidiu“, care, pentru a promova textele participanţilor, va edita, la un an distanţă, pe 15 septembrie 1898, revista cu acelaşi nume. Condeie de referinţă ale literaturii şi artei româneşti vor publica în revista „Ovidiu“, printre care I.L. Caragiale sau Grigore Tocilescu.
 

Citeşte şi:

#citeşteDobrogea: La un click distanţă de trecut. ZIUA de Constanţa lansează fondul documentar on-line al dobrogenilor (document)
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii