Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atmosferă de sărbătoare la Muzeul de Artă Populară - costume de colindători și măști de urâți

ro

21 Dec, 2017 00:00 2231 Marime text
Creștinii se pregătesc să întâmpine una dintre cele mai frumoase praznice din an, Nașterea Pruncului Iisus Hristos, urmat de o altă sărbătoare cu caracter laic, însă plină de magie, Anul Nou.
 
Aceste două mari evenimente de la sfârșitul anului (perioadă încărcată de o profundă spiritualitate) sunt celebrate de Muzeul de Artă Populară Constanța prin expoziția „Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou“.
  
Expoziția, deschisă în holul central al muzeului constănțean de etnografie, pune în valoare frumoase costume populare de sărbătoare, dar și spectaculoasele jocuri cu măști de Anul Nou, cu accent pe jocul Caprei, și un întreg alai de măști de urâți. Aceste măști, realizate din materiale naturale - lână, piei, câlți, fire textile, coarne de animale, lemn, boabe de fasole (pentru dinți) ș.a. - constituie surse de inspirație pentru elevii din școlile constănțene care participă la atelierele de pedagogie muzeală realizate de instituția de cultură constănțeană.
 
Revenind la costumele de sărbătoare în culori vii, în ton cu frumusețea acestor sărbători, acestea sunt specifice cetelor de colindători din diferite zone etnografice ale țării: Bistrița-Năsăud, Maramureș, Pădureni (Hunedoara), Suceava. Din expoziție nu lipsesc Steaua și Sorcova, dar nici clopoțeii și nici traistele de daruri, pe care colindătorii le încărcau cu nuci, mere, pere, colaci și covrigi, primite în dar de la gospodari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii