Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Apa sfințită va combate și bolile!“ Cum a fost la Bobotează, la Constanța. De la un cap la altul

ro

07 Jan, 2021 00:00 5103 Marime text
  • ÎPS Teodosie a dat asigurări că „rânduielile Bisericii rămân aceleași“, indiferent de contextul epidemiologic. De asemenea, arhiepiscopul a precizat, printre altele, că „apa sfinţită va combate şi bolile şi să biruim orice boală“.
  • În anul acesta, ÎPS Teodosie a fost transportat de o caleaşcă trasă de doi cai negri. Alături de înaltul ierarh, în caleașcă s-au mai aflat alți doi preoți.
  • „Vă mulțumesc și dumneavoastră, că și dumneavoastră, prin această sfințire, ați primit arvuna sănătății“, a transmis Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, credincioșilor prezenți în Portul Tomis.

Miercuri, 6 ianuarie 2021, la Constanța s-a desfășurat slujba de Bobotează, oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Noutatea din acest an a fost reprezentată de faptul că este prima slujbă de Bobotează oficiată în vremuri de pandemie.

Cu toate acestea, ÎPS Teodosie a dat asigurări că „rânduielile Bisericii rămân aceleași“, indiferent de contextul epidemiologic. De asemenea, arhiepiscopul a precizat, printre altele, că „apa sfinţită va combate şi bolile şi să biruim orice boală“.

„Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg, ca oamenii să nu stea înghesuiţi. Le dăm şi toate instrucţiunile, invit şi Jandarmeria şi Poliţia să fie printre oameni ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an pentru că slujbele nu se schimbă în pandemii, ci rămân aceleaşi“, a transmis arhiepiscopul din primele momente ale zilei.
 

„De ce să fie restricții? (...) Dumnezeu biruiește bolile“

„De ce să fie restricţii?“, întreba acesta. „Vor fi vreo 10.000 de oameni. Doar să stea mai la distanţă, să nu stea unul lângă altul. Dar loc pentru 10.000 avem!“, a mai spus arhiereul.

De asemenea, acesta a continuat explicând că „sărbătoarea Bobotezei este sărbătoarea darurilor. Nu avem motive să restricţionăm sau să anulăm o sărbătoare. Nu se schimbă rânduielile Bisericii. Rânduielile Bisericii rămân aceleaşi“.

„Apa sfinţită va combate şi bolile şi să biruim orice boală. Să nu mai fiţi stăpânăţi de frică, ci de entuziasm. Dumnezeu biruieşte bolile. M-am sfătuit cu autorităţile. Nu suntem în tensiune. Tradiţiile din Constanţa sunt unice“, a mai explicat ÎPS Teodosie.

Așa se face că, uniți în credință, mii de oameni au participat ieri la slujba oficiată de ÎPS Teodosie.

Pregătirile pentru Bobotează începuseră la Constanța cu mai multe zile înainte.

Astfel, mii de sticle cu Aghiasma Mare au fost pregătite pentru credincioși, au fost aduși care cu boi, măgăruși, dar și o caleașcă trasă de doi cai negri și frumoși.
 

Slujbă cu forțele de ordine

Participanții au sosit la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel în jurul orei 8.00. Tot atunci, peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis“ și ai Inspectoratului Județean au asigurat măsurile de ordine publică şi siguranţa participanților.

La asigurarea ordinii publice au participat şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al județului Constanţa şi ai Poliţei Locale Constanţa.

Slujba a fost ținută la Catedrala Arhiepiscopală.
 

Măgăruși și boi, aduși din toată țara

Procesiunea cu butoaiele pline cu apă sfințită, ce se aflau în carele trase de boi sau măgari, a pornit din fața Catedralei spre Portul Tomis, locul unde urmau să fie aruncate în Marea Neagră trei cruci.

Măgărușii fuseseră aduși din localitățile Pecineaga, Moșneni și 23 August. Patru boi au fost aduși tocmai de la Brașov, dar și din Tulcea.

Animalele, carele, enoriașii, slujitorii bisericești și forțele de ordine au plecat în procesiune spre Portul Tomis, în jurul orei 11.40. Înainte de a porni, s-a intonat Imnul României.
 

Echipe de dialog și patrule pedestre

În anul acesta, ÎPS Teodosie a fost transportat de o caleaşcă trasă de doi cai negri. Alături de înaltul ierarh, în caleașcă s-au mai aflat alți doi preoți.

Celelalte fețe bisericești, alături de enoriași au mers pe jos, pe lângă caleaşcă, pe drumul către Portul Tomis.

Jandarmeria Constanța a transmis că numărul estimat de către organizator pentru persoanele prezente în spațiul special amenajat era, în jurul orei 12.00, de 2.500.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, în contextul epidemiologic actual, au fost organizate echipe de dialog, patrule pedestre, cordoane de ordine publică și alte dispozitive adaptate situației din teren.
 

„Ați primit arvuna sănătății“

În jurul orei 13.00, cele trei cruci aruncate de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie au fost recuperate de trei tineri.

Astfel, printre aceștia se află doi frați din Constanța, Victor și Michena Fedul, iar o altă cruce a fost recuperată de Andrei Imbrea, de 38 de ani, din București. Acesta este de meserie electrician și este pentru a treia oară când prinde una dintre crucile aruncate în Marea Neagră, de Bobotează.

„Am premiat acum pe cei care au recuperat crucile pe care le-am aruncat în mare. (...) Le mulțumesc! Și mi-au mărturisit o bucurie: că au făcut vaccinul anticoronavirus înotând în mare! Cred că e cel mai natural și mai sănătos vaccin“.

„Vă mulțumesc și dumneavoastră, că și dumneavoastră, prin această sfințire, ați primit arvuna sănătății“, a mai transmis Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, credincioșilor prezenți în Portul Tomis.










Citește și:

LIVE:
Ceremonia de Bobotează, marcată la Constanţa. Care trase de boi și vreme frumoasă (video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii