Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversare în templul muzei Eutherpe La mulți ani cu sănătate și bucurii muzicale, Gabriela Popescu!

ro

13 Jan, 2018 00:00 3127 Marime text
Este aproape nelipsită din sala de spectacol a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, după ce un sfert de veac a stat pe scenă, în lumina reflectoarelor, interpretând cu talent, sensibilitate și dăruire roluri memorabile. Astăzi, în cea de-a 13-a zi a lunii ianuarie, soprana Gabriela Popescu împlinește 80 de ani!
 
Frumusețea interioară, și nu vârsta, i se reflectă pe chip. O ține tânără pasiunea nestinsă pentru muzică și dragostea cu care și acum își pregătește „copiii“, adică învățăceii, de toate vârstele. „Mi-a dat Dumnezeu copii buni“, spune, iar bucuria îi inundă chipul. Vorbește cu drag despre toți, fără să-i numească, ca să nu omită vreunul, pentru că toți îi sunt dragi și mulți au o carieră frumoasă. Despre sine vorbește cu modestie. Dar este oricând o plăcere să o asculți vorbind pe Gabriela Popescu. Vă vom împărtăși câte ceva din această bucurie în zilele ce urmează, când vom publica un interviu obținut cu greu, după multe stăruințe, deoarece distinsa soprana a promis că va vorbi despre sine doar în apropierea împlinirii a 80 de ani. Ceea ce s-a și întâmplat.
 
Gabriela Țigănașu-Popescu s-a născut pe 13 iunie 1938, la Gurghiu, județul Mureș. A absolvit secția de Canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“, Cluj, promoţia 1962, avându-i ca mentori pe Gogu Simionescu, Ion Piso şi Lucia Stănescu. După absolvire, a fost repartizată ca solistă la Teatrul Muzical din Braşov, apoi, după alţi trei ani, a dat concurs și a ajuns la Teatrul Liric din Constanţa, unde a cântat până la pensionare, în anul 1988.
 
A fost solistă în premierele Teatrului Liric, fiind Santuzza din „Cavalleria Rusticana“, de Pietro Mascagni (rolul său de debut, la teatrul constănțean), delicata Cio-Cio San (rolul preferat) din „Madama Butterfly“, Leonora din „Trubadurul“, Saffi din opereta „Voievodul țiganilor“. Își amintește cu drag și cu emoții de dirijorii sub bagheta cărora a cântat: Constantin Daminescu, Jean Bobescu, Franklin Choset, Napoleone Anovazzi, Byron Colassis, Anatol Chisadji, Yulus Szarvady, Petre Zbârcea, Gheorghe Stanciu, Radu Ciorei.
 
Din 1988, anul pensionării sale, se dedică cu drag pedagogiei muzicale, fiind, pe rând, profesor la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, la Departamentul de Arte al Universităţii „Ovidius“ și la Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“.
 
Anul trecut, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ i-a înmânat o diplomă de excelență pentru întreaga activitate, bucuria fiind împărtășită și de colega sa de scenă, Iacobina Vlad, onorată cu aceeași distincție.
 
Cu acel prilej, soprana Gabriela Popescu a spus: „Mă bucur foarte mult că am avut posibilitatea să mai urc o dată pe scenă. După cum a spus Sfântul Apostol Pavel, dacă dragoste nu e, nimic nu. Și Iacobina, şi eu am fost hărăzite să iubim muzica şi scena. Şi ele ne-au iubit pe noi. Sigur că se spune că nu există teatru fără... praf. Aşa este. Dar noi, în amurgul vieţii, trebuie să ţinem minte ce a fost bine şi frumos (...) Eu de la viață aștept sănătatea familiei mele - a soțului meu, a copilului meu -, și a familiei mari - elevii mei“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Imagini de la eveniment. Diplome de Excelență pentru sopranele Gabriela Țigănașu-Popescu și Iacobina Vlad (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii