Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aneta Forna Christu şi Anaid Tavitian - momente sublime de emoţie şi bucurie

ro

01 Feb, 2020 00:00 4619 Marime text

Clipe de trăire emoţionantă, nu doar pentru protagonistele lansării de carte din ultima zi a lunii ianuarie, ci şi pentru publicul care a umplut sala Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”.
 
Volumul „Aneta Forna Christu - Păpuşarul cu suflet de copil” a prilejuit ieri o sărbătoare care a adunat laolaltă prieteni, colaboratori şi admiratori ai celor două mari doamne ale scenei constănţene: eruditul teatrolog Anaid Tavitian şi marea actriţă-păpuşar Aneta Forna Christu - prima, în calitate de coordonator şi iniţiator al proiectului editorial, cea de-a doua, în calitate de personaj pitoresc, care se conturează în urma interviurilor şi a poveştilor de viaţă adunate între paginile cărţii.
 
Evenimentul a fost moderat de Tiberiu Roşu, mai tânărul colaborator al Anetei Forna, care i-a introdus pe invitaţii speciali Corina Apostoleanu, Steliana Bajdechi, Constanţa Călinescu şi Lică Gherghilescu. Cu toţii au vorbit cu drag despre carte, despre lumea descoperită acolo, despre farmecul şi nostalgia copilăriei petrecute în universul dobrogean de odinioară, rememorând de asemenea momente de neuitat ale colaborării lor cu cea care a dăruit păpuşilor nu doar vocea sa, ci suflet autentic, rămânând, cu cele peste o sută de roluri şi mii de reprezentaţii, în memoria afectivă a generaţii întregi de copii.
 
Căci Aneta Forna Christu a considerat că misiunea sa a fost aceea de a aduce bucurie în sufletul etern de copil, pe care fiecare dintre noi îl poartă cu sine. O misiune extraordinară, pe care şi-a îndeplinit-o cu prisosinţă, seducând şi născând valuri de emoţie, materializând vise, făcând minuni cu păpuşile sale, de fiecare dată atât de vii şi pline de expresie.
 
După ce a publicat, în urmă cu un deceniu, o lucrare monografică  despre Teatrul de păpuşi din Constanţa - „Metamorfoza unui vis” (prezentă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa), Anaid Tavitian a revenit de această dată în lumea fermecătoare a marionetelor, alcătuind un volum dedicat unei prietene dragi - „Nuţi a mea” - cum a numit-o autoarea cu emoţie - un model de devotament, modestie şi discreţie, un reper în istoria teatrului de animaţie românesc.

Lansarea de carte s-a încheiat cu un spectacol alcătuit din câteva numere remarcabile, pregătite de artiştii păpuşari ai Teatrului „Căluţul de mare” - Ion Ciolan, Graţian Prisăcariu, Daniela Vlad, Rovena Paraschivoi, Tiberiu Roşu, Arina Cojocaru şi Claudia Brădescu.
La finalul reprezentaţiei, a urcat pe scenă protagonista evenimentului care, printre lacrimi de bucurie, a dat viaţă unei păpuşi, mulţumind prin intermediul ei pentru momentele de autentică sărbătoare trăite, de altfel, de toţi cei prezenţi.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

„Păpuşa, prietena mea“ Aniversare. Aneta Forna Christu, la 80 de ani

#DobrogeaDigitală - „Metamorfoza unui vis”, de Anaid Tavitian: „Puterea de seducţie a marionetei”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii