Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aflați în cel mai greu moment de la căderea comunismului încoace Artiștii și operatorii culturali solicită președintelui României despăgubiri și relansarea domeniului

ro

25 Mar, 2021 00:00 2956 Marime text

La mai bine de un an de când pandemia cauzată de virusul SARS CoV2 a dat iama în sănătatea populațiilor, cu efecte devastatoare în toate domeniile – al sănătății, economiei, culturii, educației – „victimele” își strigă disperarea.
 
Peste 200 de manageri, producători, muzicieni, dansatori, organizatori de festivaluri, actori, instrumentiști, într-un cuvânt „suflarea” culturii românești a semnat și transmis ieri o Scrisoare deschisă președintelui României privind sprijinirea sectorului cultural din România în contextul crizei de COVID-19.
„A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS CoV 2 au început să se resimtă și în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricționarea sau anularea a numeroase evenimente sau activități culturale și, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care își va reveni la normal. 
Apelăm la dumneavoastră în calitate de Președinte al tuturor Românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu.
Domnule Președinte Iohannis, sectorul cultural nu își dorește nici tratament preferențial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităților de a proteja populația țării de pandemie. Atât artiștii, cât și operatorii culturali își doresc tratament egal și șansa de a-și proteja organizațiile, proiectele și inițiativele de care România a beneficiat și cu care s-a mândrit până în 2020.
 
Solicităm:
  • Luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică
  • Realizarea unui plan național de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităților, și pe baza căruia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea”.
 
 În secțiunea Documente puteți citi scrisoarea integral.
 
Citește și:

Artiştii bucureşteni protestează în această seară în Piaţa Victoriei
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii