Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:09 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academia Română Al 53-lea Simpozion Atlas Linguarum Europae- Atlasul limbilor Europei (ALE). Ce cuprinde atlasul

ro

13 Jun, 2021 09:00 2996 Marime text

  • ALE este primul atlas lingvistic continental, cuprinzând mai multe familii de limbi: indo-europene, uralice, caucaziene, iraniene, turcice, la care se adaugă limba bască.
Al 53-lea Simpozion Atlas Linguarum  Europae- Atlasul limbilor Europei (ALE) are loc în perioada 17-19 iunie 2021, cu participare online, accesând: https://meet.google.com/pqz-iyhx-jjw.

Organizator este Departamentul de Dialectologie, Geografie Lingvistică, Fonetică și Onomastică din cadrul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ al Academiei Române.

Atlas Linguarum Europae este un proiect de cercetare cu largă colaborare internaţională, coordonat din anul 2005 de România. Din proiectul ALE fac parte 51 de comitete naţionale, reprezentând centre universitare şi de cercetare ştiinţifică de pe întregul continent european.

Preşedinte: prof. univ. Nicolae Saramandu, membru corespondent al Academiei Române.

Secretar ştiinţific: prof. univ. asociat Manuela Nevaci, cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ al Academiei Române.

ALE este primul atlas lingvistic continental, cuprinzând mai multe familii de limbi: indo-europene, uralice, caucaziene, iraniene, turcice, la care se adaugă limba bască. În cadrul acestor familii lingvistice există 22 de grupuri lingvistice (cum ar fi limbile romanice, germanice, slave, celtice etc.), care la rândul lor cuprind 90 de limbi și dialecte. Materialul lingvistic a fost cules prin anchete de teren efectuate în 2631 de localități din Islanda până în Munții Ural.

Din Atlas s-au publicat nouă volume, ultimele două la Editura Universităţii din Bucureşti, sub coordonarea președintelui şi a secretarului ştiinţific ALE. Astfel, Editura Universităţii din Bucureşti se înscrie în rândul marilor case editoriale europene care au publicat primele şapte volume ALE, alături de Editura Van Gorcum (Assen/Mastricht, Olanda) şi Istituto Poligrafico dello Stato (Roma, Italia). În prezent se elaborează volumul X, care va fi publicat în 2022.

Surs foto-text: Facebook/ Academia Română
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii