Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

16 decembrie 1770 S-a născut Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai faimoşi compozitori

ro

16 Dec, 2021 10:56 2864 Marime text
  • Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai faimoşi şi mai influenţi compozitori, s-a născut pe 16 decembrie 1770, în Bonn, Germania, iar în următoarea zi, a fost botezat în rit romano-catolic.
 
 
Data de 16 decembrie 1770 este privită cu rezerve, deşi, potrivit mai multor lucrări de referintă, Beethoven a fost botezat pe 17 decembrie, iar la vremea respectivă, copiii erau botezați la o zi după naştere.
 
 
 
 
Dintre cei şapte copii ai lui Johann van Beethoven, doar Ludwig şi alţi doi fraţi mai mici au trecut de pragul copilăriei. Beethoven s-a manifestat muzical de timpuriu, iar primul profesor de muzică a fost chiar tatăl său. Totodată, a studiat şi cu alţi profesori, precum Tobias Friedrich Pfeiffer, un prieten de familie, care i-a predat lecţii de pian, Franz Rovantini, cu care a învăţat vioara şi viola. În 1779, a început studiile cu Christian Gottlob Neefe, cel mai bun profesor din oraşul local.
 
 
 
 
Datorită concertelor private pe care le-a susţinut, Beethoven devine cunocut ca un pianist virtuos şi compozitor important. Urmează o serie de concerte la Praga, Dresda şi Berlin. Începând cu anul 1798, apar primele semne ale scăderii auzului, iar, conform Wikipedia, în 1818, devine complet surd.
 


 
Afecţiunea nu întrerupe creaţia artistică a lui Beethoven. Cauza surdităţii a rămas necunoscută, deşi a fost des atribuită sifilisului, intoxicaţiei cu plumb sau tulburărilor imunitare.
 
 
 
 
Beethoven a lăsat posterităţii opere impresionante, printre care se regăsesc nouă simfonii, cinci concerte pentru pian şi orchestră, un concert pentru vioară şi orchestră, 32 Sonate pentru pian, 16 cvartete pentru coarde şi „Fidelio”, singura operă lirică scrisă a maestrului. Notată în catalogul creațiilor muzicale ale lui Beethoven Op. (Opus) 72, „Fidelio” ilustrează triumful dragostei asupra tiraniei.
 
 
 
 
În 1948, compozitorul şi dirijorul Wilhelm Furtwängler declara despre Fidelio că: „ne oferă alinare şi curaj”. Cele mai importante opere ale sale au fost compuse în ultimii zece ani din viaţă, după ce a surzit complet.
 
 
 
 
Beethoven se stinge din viaţă în 1827, în urma unei boli de ficat.
 
 
 
 
 Sursa foto: Wikipedia
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii