Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

114 ani de la naşterea comicului Grigore Vasiliu Birlic (galerie foto)

ro

24 Jan, 2019 00:00 2141 Marime text
Astăzi se împlinesc 114 ani de la naşterea marelui actor comic Grigore Vasiliu Birlic. Acesta s-a născut la 24 ianuarie 1905 la Fălticeni şi a murit pe 14 februarie 1970 la Bucureşti. Este unul dintre cei mai importanţi actori români de comedie, jucând în numeroase piese de teatru, dar şi în filme.
 
Născut într-o familie a unui negustor mic din Fălticeni, în copilărie nu a vrut să devină actor, ci clovn la circ. A absolvit în anul 1924 cursurile Liceului „Nicu Gane”, făcând parte din prima promoţie a acestui liceu. Actorul nu a fost cunoscut dintotdeauna cu acest nume, oficial purtând numele Grigore Vasiliu, Birlic fiind o poreclă pe care şi-a atribuit-o ulterior datorită succesului avut în piesa cu acelaşi nume, la începutul carierei sale.
 
Familia l-a îndrumat spre actorie, dar el nu a vrut să urmeze această cale iniţial şi, răzvrătindu-se, s-a înscris la Facultatea de Drept din Cernăuţi. În paralel a început să facă figuraţie la Teatrul Naţional din Cernăuţi, deoarece nu reuşea să se întreţină în alt fel.
 
A debutat în comedia „Musca spaniolă”, regizată de Aurel Maican, spectacol în care a avut rolul unui „tâmpit”. Faptul că era peltic i-a atras simpatia publicului, era „mai gâgă decât ar fi cerut textul”, ceea ce i-a adus un succes  răsunător.
 
Se angajează la Teatrul Naţional din Cernăuţi şi cucereşte publicul, fiind remarcat şi datorită rolului lui „Dandanache” din „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale.
În anul 1933, Grigore Vasiliu devine student la Conservatorul de Artă Dramatică, transferat fiind la Bucureşti. Timp de zece ani a jucat pe scenele diverselor companii particulare, în piesele regizate de Ion Iancoveanu fiind o adevărată „vedetă” la Teatrul „Vesel”. A jucat în zeci de piese, în cele mai multe din ele în rol principal. Printre acestea se numără „Vârcolacul”, „Micul Weber”, „Arde nevastă-mea”, „Prostul din baie”, „Corabia lui Noe”, „Aşternutul”.

Cu rolul din farsa „Birlic”, Grigore Vasiliu a cunoscut un succes uriaş, astfel că a ajuns să se identifice cu personajul şi chiar să adopte acest nume

Sică Alexandrescu şi Tudor Muşatescu au creat pentru Birlic spectacole comice, piese uşoare, din repertoriul bulevardier. A strălucit în: „D-ale carnavalului”, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, „O scrisoare pierdută”, „Avarul”. A jucat în peste 25 de filme, într-o perioadă în care numărul realizărilor cinematografice era redus. Grigore Vasiliu Birlic l-a iubit mult pe Ion Luca Caragiale, astfel că a interpretat 13 personaje din opera lui.
 
În anul 1934 a debutat în cinematografie în filmul „Bing Bing”, apoi jucând şi în „Doamna de la etajul II”.  Birlic spunea despre viaţa actorului faptul: „Spre deosebire de arta scriitorului, a pictorului şi a muzicantului, arta actorului este, din păcate, perisabilă! Din creaţia lui nu rămâne nimic. Cinematograful biruie astfel o fatalitate dând actorului un pic de acces la nemurire. Eu, Birlic, cel din sală, îl urmăresc pe Birlic de pe ecran, dându-mi seama că el va supravieţui, că această imagine a artei mele va continua să trăiască în ochii unui spectator care nu s-a născut încă”.
 
Sursa foto: capturi TVR
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii