Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valeriu Gheorghiţă, despre evoluţia epidemiologică din România

ro

22 Jun, 2021 17:34 1332 Marime text
  • Premierul Florin Cîțu a participat alături de ministrul Educației, Sorin Mihai Cimpeanu, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, la o ședință pe tema beneficiilor vaccinării copiilor.
În cadrul acestei ședințe, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că România înregistrează o evoluţie epidemiologică foarte bună.

„Credem că, în felul acesta, având o acoperire vaccinală mai bună şi în creştere în rândul tinerilor, putem să împiedicăm foarte mult lanţul transmiterii.
Şi faptul că astăzi România înregistrează o evoluţie epidemiologică foarte bună - poate printre cele mai bune din Europa - se datorează şi faptului că am avut o strategie de vaccinare care a permis tuturor categoriilor de vârstă să se vaccineze în momentul în care şi-au dorit acest lucru, începând cu data de 15 martie, fapt care a scăzut foarte mult transmiterea, pentru că tinerii sunt persoane active, interacţionează foarte mult şi răspândesc virusul şi aduc virusul şi acasă, la persoanele vulnerabile.

Este important să continuăm campania de vaccinare.

Chiar dacă la acest moment numărul celor care se vaccinează cu doza unu este în scădere, sunt convins că în perioada următoare, după ce trece şi entuziasmul concediilor, oamenii vor înţelege importanţa, beneficiile vaccinării", a menționat Valeriu Gheoghiță.

 
El a mai precizat că, în perioada următoare, campania de vaccinare se va concentra asupra persoanelor din mediulu rural.

„Sunt peste 140.000 de copii, adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani inclusiv care au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză până la acest moment. Practic, sunt sub 10% din ceea ce înseamnă populaţie ţintă.

Se discută foarte mult despre oportunitatea vaccinării minorilor, grupa de vârstă 12-15 ani, în actuala campanie de vaccinare, nu doar în România, ci la nivel global.

Prima întrebare este dacă vaccinarea minorilor salvează sau nu vieţi şi răspunsul este cât se poate de clar: da, salvează vieţi. Chiar dacă riscul minorilor de a face o formă gravă de boală este semnificativ mai mic decât la adult, totuşi avem o rată de deces înregistrată la nivel global de circa două pierderi de vieţi omeneşti la un milion de copii, ceea ce nu ştiu dacă înseamnă mult sau puţin, dar pentru persoana respectivă a fost o mortalitate de 100%", precizează coordonatul campaniei de vaccinare.


Valeriu Gheoghiță a mai declarat că imunizarea cu cel puţin o doză de vaccin reduce riscul de a contracta infecţia cu cel puţin 50%, iar vaccinarea duce la reducerea încărcăturii virale cu cel puţin 50%, ceea ce determină o scădere semnificativă a riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2: „practic împiedică lanțul epidemiologic”.

Sursă foto: captură video Facebook.com / Guvernul României
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii