Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tichete de masă și premii în bani pentru românii care se vaccinează (video)

ro

30 Aug, 2021 17:24 2612 Marime text
  • Briefing de presă la finalul ședinței de guvern.
  • La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, 30 august a.c., ordonanța care aprobă acordarea voucherelor de 100 de lei, precum și organizarea loteriei pentru stimularea vaccinării. 
Pentru a încuraja imunizarea în rândul românilor, Guvernul a aprobat luni Ordonanța de Urgență privind acordarea unor tichete de masă și posibilitatea înscrierii la o loterie cu premii în bani pentru cei care se vaccinează împotriva Covid-19

Tichete de masă în valoare de 100 de lei

Persoanele care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocaţie de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport de hârtie, care au caracteristicile fizice şi valorice prevăzute de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Tichetele de masă vor putea fi emise fără datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând să fie completate la momentul distribuirii acestora.

Loteria de vaccinare, ca măsură pentru încurajarea vaccinării.

Loteria de vaccinare constă în acordarea de premii în bani persoanelor cu schemă completă de vaccinare. Premiile în bani acordate potrivit prezentului articol se supun regimului fiscal aferent veniturilor din premii reglementat la Cap.VIII- Venituri din premii și din jocuri de noroc din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Revendicarea premiilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii.

Oficial de la Ministerul Sănătății

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, 30 august a.c., ordonanța care aprobă acordarea voucherelor de 100 de lei, precum și organizarea loteriei pentru stimularea vaccinării. 

Astfel, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, persoanele care se vaccinează cu schemă completă vor beneficia de vouchere în valoare totală de 100 de lei, sub forma tichetelor de masă. Cheltuielile aferente tichetelor se suportă din bugetul Ministerului Sănătății, pe baza metodologiei aprobate prin ordin de ministru.

Tot ca măsură pentru stimularea vaccinării, va fi organizată o loterie care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă. Astfel, după emiterea certificatului de vaccinare, persoanele respective se pot înscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, în cadrul căruia Serviciul de Telecomunicații Speciale va dezvolta funcționalitatea de înscriere. Condițiile privind înscrierea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pentru anul 2021, prima extragere este prevăzută a avea loc în luna octombrie. Organizarea loteriei, structura premiilor, precum și procedura de acordare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe. Fondul anual de premiere, precum și repartizarea acestuia se stabilește de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, iar extragerile sunt organizate de către Compania Națională „Loteria Română” S.A.

Totodată, prin ordonanța adoptată astăzi, se corelează măsurile instituite de România cu privire la verificarea și eliberarea certificatelor digitale COVID-19 de vaccinare, testare sau trecere prin boală, în conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii Europene (UE), în special cu principiile proporționalității și nediscriminării. 

Astfel, noile modificări prevăd că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate și pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid crește la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent.

De asemenea, a fost creat cadrul legal astfel încât măștile de protecție acordate de Ministerul Sănătății și nedistribuite de la nivelul direcțiilor de sănătate publică, respectiv al autorităților publice locale, să poată fi repartizate inspectoratelor școlare județene, conform solicitărilor acestora, în vederea distribuirii lor către elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal.

Ordonanța de Urgență​ poate fi consultată în secțiunea documente.






 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii