Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:52 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu american Risc de spitalizare redus cu 53% şi de deces cu 91% în cazul infectării cu tulpina Omicron, faţă de Delta

ro

13 Jan, 2022 15:13 1284 Marime text


Un studiu american efectuat pe un eșantion de aproape 70.000 de persoane testate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 a arătat un risc de spitalizare şi de deces substanţial redus în cazul variantei Omicron, comparativ cu tulpina Delta, anterior dominantă. Rezultatele sunt independente de nivelurile de imunitate.

Persoanele infectate cu Omicron aveau un risc înjumătăţit (mai mic cu 53%) de a fi spitalizate faţă de cele contaminate cu Delta. Totodată, riscul de a ajunge la terapie intensivă s-a redus cu 74%, iar cel de deces cu peste 90%. 

Dintre cele mai mult de 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în acest studiu, niciuna nu a avut nevoie de aparat de respiraţie artificială.

În plus, durata medie a spitalizărilor a fost de 1,5 zile pentru Omicron şi de aproape 5 zile în cazul contactării variantei Delta, infromează AGERPRES.

Această analiză a fost realizată în cursul lunii decembrie 2021, când ambele variante virale aveau o largă circulaţie. 

Rezultatele vin să confirme datele acumulate de la populaţiile altor regiuni că Omicron are o rată mai mare de replicare în căile aeriene superioare (nas, gât) faţă de plămâni, unde specialiștii declară că se declanşează formele grave de COVID-19.
 

„Studiul a luat în calcul parametri importanţi precum vârsta, sexul, infectările anterioare cu SARS-CoV-2, statutul vaccinal şi comorbidităţile', a declarat miercuri directoarea CDC, Rochelle Walensky, citând pe larg din acest studiu într-o conferinţă de presă.


Rezultatele arată că varianta Omicron este mai puțin gravă decât Delta, nu doar că persoane care au fost imunizate, fie după o infectare anterioară, fie printr-un vaccin, o contractează. 

Deși studiul realizat de americani a constatat o eficacitate a vaccinurilor mai redusă contra tulpinii Omicron, s-a observat că protecţia a rămas considerabilă împotriva dezvoltării formelor grave de boală.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii